Сигурно е! И пловдивчани яли конско

Животът

13-03-2013, 14:45

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Две фирми в страната произвеждали колбасите, едната е от региона

Две български предприятия са произвеждали колбаси с конско вместо телешко месо, обяви д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Започва изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа. Ясни са и фирмите-производителки – едното предприятие е "Мес- Ко" – Петрич, а другото – "Бони" в Карлово, посочи той пред Фокус.

Пробите са изследвани в лаборатория в Германия. Комисията предприема мерки регулярно да бъдат взимани продукти от търговската мрежа и да бъдат изследвани. Втората партида от 25 проби заминаха за Германия, така че в края на седмицата се очакват и новите резултати, каза още той. Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби, категоричен бе д-р Войнов.

Санкциите за фирмите ще бъдат максимални - в рамките на 10 хиляди лева. Тепърва обаче ще се изяснява дали българските предприятия са били наясно, че закупуват конско, а не телешко месо от доставчиците.