Райков хвали Борисов: Вие сте силен, не силов политик!

Ще държим на приемственост за инфраструктура и други успешни дейности, посочи новият премиер

"Вие сте силен, а не силов политик, като създадохте условие народът да бъде чут отново. С това вие показахте, че демократичните принципи са стил на поведение и начин на мислене на българските политици и българската политическа класа".

С тези думи служебният премиер Марин Райков се обърна към своя предшественик Бойко Борисов по време на церемонията по предаването на властта.

"Аз много бих желал по един такъв повод да дам личното си мнение за вашето досегашно управление, но това засега е невъзможно, защото аз съм призван да оглавя един надпартиен кабинет", посочи новият министър-председател.

Той посочи, че идва време служебното правителство да организира демократични и прозрачни избори.

"Уверен съм, че като партиен лидер ще помогнете да се проведе едно спокойно съзтезание между партийните проекти", обърна се Райков към Борисов.

Служебният премиер бе категоричен, че кабинетът му ще държи на приемственост в направеното в инфраструктурата, археологията, архитектурата и други успешни дейности.

"Ние няма да разполагаме с бюджет, който сме предложили, изпълняваме бюджет, който вече е разписан. С този бюджет, приет г-н Борисов с ваше мнозинство, ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде начален отговор на очакванията на хората", допълни Райков.

В края на своето слово служебният премиер представи и екипа си пред медиите.

По думите му правителството ще има комуникационна култура с медиите, но то трябва да бъде оставен да работи спокойно.

"Може да управляваме без парламент и собствен бюджет, но не може да управляваме без доверието на хората, вие, медиите, сте това, което една нация говори сама за себе си. Ако вие не ни помогнете, се страхувам, че това може да направи задачата ни още по-сложна", заяви още Марин Райков.