Фискалният резерв в БНБ падна на критичните 2.7 млрд. лв.

Най-доброто от печата

13-03-2013, 06:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Наличните средства в момента не покриват целевите фондове в резерва, които не би следвало да се харчат

Паричните резерви на държавата отново слязоха на критично ниски нива. По последни данни на БНБ към 8 март фискалният резерв в централната банка възлиза на 2.7 млрд. лв. В търговски банки според експерти са депозирани други 300 млн. лв. Така общите резерви на държавата в момента са около 3 млрд. лв. при заложен минимум от 4.5 млрд. лв., който трябва да бъде постигнат в края на годината.

Данните на БНБ показват, че в рамките на седмица резервът се е стопил с около 713 млн. лв. Към 1 март резервните пари в БНБ бяха 3.4 млрд. лв. Подобно намаляване на резерва в началото на месеца е характерно заради покриването на крупни плащания като пенсиите например, но резервът за пръв път пада под 3 млрд. лв. от началото на годината. Това се случва и след взетото извънредно решение за емитиране на 800 млн. лв. вътрешен дълг, който да гарантира стабилността на резерва. То се наложи заради изплащането на земеделските субсидии за единица площ. От Министерството на финансите изтъкват, че тези пари ще бъдат възстановени от Европейската комисия, но така или иначе падежът на емитираните ДЦК е след 6 месеца и той ще трябва да бъде покрит от хазната.

От сметките става ясно, че наличните пари във фискалния резерв в момента не покриват целевите фондове, които са част от него и които не би следвало да се харчат - Сребърния фонд, в който към края на февруари са събрани 2.086 млрд. лв., и фондовете "Радиоактивни отпадъци" и "Козлодуй", по които са натрупани 1.3 млрд. лв. Посягането към целевите средства в резерва и свиването му до критични нива е редовна критика на опозицията, въпреки че от финансовото министерство обясняват тези мерки като временни и изтъкват постоянната динамика в размера на резерва. Самият Симеон Дянков неведнъж е изтъквал като предимство на бюджетирането в рамките на мандата на ГЕРБ липсата на буфери, които изкривяват представата за реалните приходи и разходи на държавата.

ПРИХОДИ

Скромни приходи от нововъведения данък върху лихвите по срочните депозити отчете Националната агенция по приходите за януари. Облагането на лихвите с 10% е вкарало в хазната 8.6 млн. лв. за първия месец на годината. Данните на месечна основа не са показателни, защото депозитите са с различна срочност и не е ясно кога и какви падежи изтичат, но планираните 150 млн. лв. приходи от данъка трудно ще се изпълнят. Такива предупреждения се чуха още миналата година, но това не спря въвеждането на данъка.

СРОКОВЕ

Срокът за подаване на годишната декларация за корпоративния данък наближава, припомниха от НАП. Тази година крайната дата е 1 април, защото 31 март се пада в неделя. Декларацията за корпоративен данък са длъжни да подадат и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2012 г. За тях важи отделен формуляр, публикуван на сайта на НАП