Нямаме папа, днес 4 гласувания и чакаме бял дим

Черен дим се стелеше снощи от комина на Сикстинската капела

Черен дим се стелеше във вторник вечерта от комина на Сикстинската капела, за да обяви, че гласуването за нов папа е било неуспешно.

Тази сутрин 115 кардинали ще гласуват повторно. Те могат да гласуват четири пъти за този ден, докато две трети от тях не се спрат на един кандидат.

Преди да започне конклавът, кардинал Анджело Содано прикани за единство в църквата.

"Работата на папата е да бъде милостив, щедър, и неуморно да насърчава справедливостта и мира", призова деканът на кардиналската колегия.

Хиляди хора се събраха в студената нощ на площад "Св. Петър", за да наблюдават започването на конклава на голям екран. Техните въодушевени възгласи се чуха, когато през комина започна да се стеле черният дим три часа, след като конклавът започна. След това кардиналите се оттеглиха в хотела на Ватикана, за да отпочинат през нощта.

Водещите претенденти за светия престол са от два противоположни лагера - кардинал Анджело Скола и бразилският кардинал Одило Шерер.

Първият се предпочита от тези, които искат да раздвижат бюрократичната система в рамките на Ватикана, докато вторият категорично подкрепя статуквото.