Доказано! Конско и в четири родни продукта

Саламите са производство на две месопреработвателни предприятия

Скандалът "конско", разтърсил Европа, не подмина и българската трапеза, след като ДНК проби откриха конско месо в четири родни продукта.

От Агенцията по безопасност на храните обявиха, че от 25-те изпратени в Германия проби, четири са доказали наличието на конско вместо телешко.

Четирите продукта са произведени от две месопреработвателни предприятия, а в момента ветеринарите проверяват доставчиците на суровините, за да се установи нарушителя.

"Продуктите не са опасни за човешка консумация, но въпреки това, всички налични партиди се изтеглят от пазара, тъй подвеждат потребителя", категорични са от Агенцията по безопасност на храните.

У нас са одобрени 83 месодобивни предприятия за клане на домашни копитни животни, става ясно от Националния регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, публикуван на сайта на агенцията.

Салами и деликатеси от коне и магарета обаче може да се правят само в 6 месокомбината, единият от които - "Меком" - Силистра, който обаче вече е затворен.