Хиляди с маршова стъпка почетоха паметта на Джинджич

Свят

12-03-2013, 15:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес се навършват 10 години от убийството на сръбския премиер

Няколко хиляди души  участваха днес в "марша за Зоран" по повод 10-та годишнина от убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

В началото на колоната бяха бившият президент Борис Тадич, лидерът на Демократическата партия Драган Джилас и ръководителят на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович.

Множеството се събра на площад "Теразия" в центъра на Белград и оттам се отправи към сградата на правителството, където през 2003 беше застрелян от снайперист Зоран Джинджич.

След като положеха цветя и венци те се отправиха към централните гробища, където е погребан Джинджич. Много от хората, които участват в шествието, носеха рози.

Зоран Джинджич бе един от символите на демократичните промени в Сърбия. Той беше борец срещу режима на диктатора Слободан Милошевич, който потопи страните от бивша Югославия в граждански и етнически войни през 90-те години.

По-късно като премиер Джинджич взе важното решение да предаде диктатора на Хагския трибунал, където той трябваше да отговаря за своите престъпления.  На 12 март 2003 г. той бе убит в центъра на Белград, когато приемаше шведска делегация. Част от убийците,членове на престъпната групировка Земунски клан, бяха осъдени.