МВР с досиета на лидерите на протестите, скочи Сергей

Той смята, че се събира злепоставяща информация от тяхното минало

В МВР са изготвени досиета на лидерите на гражданските протести, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той каза още, че водачите на гражданското недоволство са подслушвани по телефона, следена е SMS и мейл кореспонденцията им, а някои от тях дори са поставени под външно наблюдение.

 

"Това се прави с цел тези хора да бъдат дискредитирани, събира се информация от тяхното минало, която може да бъде злепоставяща. Това е ставало по отношение на Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев, има изготвени профили на някои от лидерите на регионалните протести", отбеляза още Станишев.

 

Той е убеден, че всички тези досиета ще бъдат използвани за оказване на натиск върху лидерите на протестите.

 

"Питаме бъдещия служебен премиер за кои от лидерите на протестите има разработка от МВР, по чия заповед и има ли съдебно разрешение за подслушването и следенето им. Новият министър на вътрешните работи трябва да попречи на Станимир Флоров, политическият юмрук на Цветан Цветанов, да прикрие следите на тези разработки. Проверката на тази информация ще бъде първият тест за служебния министър на вътрешните работи", каза още Станишев.

 

От левицата искат да знаят и мотивите да има такива разработки в МВР.

 

"Виждаме опит за полицейщина с подходи от времето на Държавна сигурност. Това напомня за похватите на един диктаторски режим", коментира още лидерът на Столетницата.