НПО-та изригнаха срещу тричането, заплашват със съд

Правозащитници зоват за разум и спазване на българските закони

Неправителствени организации, сред които "Зелен фар", Animal-SOS 2012, Немско-българска мисия за защита на животните "Феникс", разпратиха гневно писмо до медиите, в което настояват за премахване на т. нар. обичай "тричане", който се провежда всяка година в странджанското село Бродилово.

В позицията си НПО-тата се обръщат основно към селския кмет, който по тяхно мнение не само не е отменил гаврата с четириногите, но и покровителства обичая. Организациите призовават за здрав разум и спазване на българските закони.

Както Burgasutre писа преди около месец странджанското село официално обяви отказа си от "тричането" на кучета, но слуховете донесоха, че ритуалът не само, че не е отменен, но и се планира да се изпълнява тайно.

Според населението там било абсурдно да се откажат толкова лесно от обичая си, завещан още от времето на дедите им. Правозащитните организации обаче са категорични, че ритуалът е привнесен у нас от турско време и в него няма нищо българско.

Ето и пълния текст на позицията, който публикуваме без редакторска намеса:

До кмета на с. Бродилово
С настоящото писмо Ви уведомяваме за реакцията на голяма част от българското население по повод желанието ви да отстоявате незаконния си обичай, наречен "тричане".
За жалост, не следите интернационалните реакции, отразени чрез интернет миналата година в почти всички европейски страни като Швеция, Холандия, Норвегия, Австрия, Германия и дори САЩ. Възмущението и отвращението на цивилизования свят не са от полза за добрия имидж на България и в никакъв случай не са положителна реклама за вашето село.
Прогресивно мислещите българи не са съгласни страната им да бъде опетнена от незапознати със закона и отказващи да следват цивилизованото еволюиране на обществото шепа индивиди.
Целенасоченото възпитание на децата и подрастващото население в жестокост към животни е криминално. Доказано е, че това отношение много често ескалира в престъпно и жестоко отношение към хората.
Дали вие, поддръжниците на тази т.нар. традиция, която даже не е и от български произход, а е внесена от Турция по мнението на утвърдени историци, съзнавате последствията, които би имала една негативна реакция, предвид кандидатурата на страната ни за Шенген, устоявана с много политически усилия?
Ако всичко това не задейства здрав разум и гражданска съвест у вас, припомняме ви че обичая е забранен от Наказателния кодекс, чл. 325 и чл. 326, гласуван на 13.04.2011 г.