Бял или черен дим? От днес започва изборът на нов папа

150 кардинали ще изберат новия глава на католическата църква

Във Ватикана днес започва конклавът за избор на нов папа.

На латински con clave означава "под ключ" и напомня за традицията по заключване на 150 кардинали на възраст до 80 години, които трябва да изберат нов глава на католическата църква.

Според разпоредбите на Бенедикт XVI папата се избира с мнозинство от две-трети от кардиналите-избиратели.

От 1878 г. конклавите протичат в прочутата Сикстинска капела, изрисувана от Микеланджело. От съображения за сигурност днес сутринта тя ще бъде проверена за скрити микрофони и микрокамери. Системата от сензори, отчитащи влагата и температурата в помещението, инсталирана заради фреските, също е изключена. Химически тоалетни спестяват разкарването на високопоставените духовници до долните етажи.

По време на конклава, който започва в 15,30 ч. по Гринуич и продължава до 18,15 ч., кардиналите нямат достъп до интернет и до социалните мрежи, не могат слушат радио, да четат вестници и да гледат телевизия.

Ако в първия ден папа не е избран, през следващите два дни кардиналите се събират от сутринта. Гласуват по два пъти сутринта и по два пъти следобед. Урните, в които се поставят гласовете им, са три - първата е за пуснатите бюлетини, във втората те се държат след преброяването, подготвени за изгаряне, а третата е за улеснение на болни кардинали, останали в хотела.

Ако след преброяването на бюлетините се установи, че папа не е избран, следва втори вот и тогава бюлетините от двата последователни вота се изгарят заедно. Ако след три дни на избори няма папа, гласуването временно се прекратява и кардиналите се отдават на молитви, а после следва ново събиране.

Сега очакванията са за кратък конклав. От 1903 г. нито един не е продължавал повече от пет дни.

Димът, издигащ се от комина над Сикстинската капела е единственият индикатор за хода на гласуването. Черният дим означава, че папа не е избран. Белият дим пък сигнализира, че вече има нов Свети отец.

След като бъде избран папа, му задават два въпроса - дали приема мисията и какво име си избира. На теория всеки католик може да бъде избран за папа, но от 14 век папата винаги се избира измежду кардиналите.