Изобретиха гуми, които не се пукат

Най-доброто от печата

12-03-2013, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цената вероятно ще е 550 долара бройката

Американска фирма разработи авангардна гума, която ще остави в миналото помпането, контрола на налягането и досадното спукване, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

На външен вид новият продукт напомня малко на колелата на марсоходите. Според производителя "Поларис", гумата ще бъде пригодна за всякакви терени и ще бъде пусната на пазара в началото на 2014 г., пише profit.bg.

Това не е първата фирма, разработваща колела, които не се нуждаят от напомпване, но е единствената, която е завършила тестовете и е обявила дата за производство.

Първоначално 4-годишният проект на "Поларис" бил финансиран от военните, но след това те преценили, че може да бъде пуснат и за гражданско приложение. Колелото има дебело гумено покритие от външната страна. Междинният му слой е изграден от структура на шестоъгълници, наподобяваща пчелна пита. Именно тя абсорбира вибрациите. Следва стоманена конструкция с шест лъча, която се прикрепя към оста.

Освен че не се пука, новата непневматична гума е много по-трайна от традиционните. При тестовете военните са я подложили на невероятни 5000-часови натоварвания по най-трудни терени, които издържала успешно.

Новият продукт се оказва и много по-безшумен, когато се движи по паваж, защото няма въздушна камера, която обикновено действа като резонатор на барабан.

Единственото неудобство на "вечната" джанта ще бъде може би цената й. Тя най-вероятно ще се продава за 550 долара бройката.