Образование и иновации – рецептата за успех на България

Общество

11-03-2013, 19:35

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Плевнелиев се срещна с ръководството на БАН

"Образованието и развитието на иновациите са рецептата за успех на България", заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе работна среща с ръководството на БАН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и още 14 академици държавният глава изрази надежда, че служебният кабинет и правителството след него ще продължат работата за консенсус по бъдещата оперативна програма за наука, законите за иновациите и за средното професионално образование.

От своя страна Росен Плевнелиев отново подчерта, че до края на 2013 година страната ни трябва да подготви и внимателно да планира приоритетите си, които ще залегнат в Договора за партньорство с Европейската комисия, част от които се предвижда да бъде и оперативната програма за наука и образование.

Необходимо е да се продължи работата по Закона за иновациите, посочи държавният глава и обяви, че ще настоява със закона да бъде създаден Национален иновационен фонд, управляван от Иновационен борд с участието на представители на БАН, на бизнеса, на висшите училища.

Този борд трябва да взема "прозрачни решения в полза на развитието на иновациите" в България, тъй като страната ни все още изостава в Европа по отношение на иновациите и индустриите с висока добавена стойност.

БАН ще участва в работата по Закона за иновациите с конкретни текстове, стана ясно още по време на срещата. Учените изразиха надежда, че страната ни ще има стабилно правителство след предсрочните парламентарни избори, което ще работи "не за партийни, а за национални цели".