Чавес бе най-добрият приятел на Куба, тъжи Фидел Кастро

Новината за смъртта на Уго Чавес е "тежък удар" за мен

Уго Чавес бе "най-добрият приятел, който Куба някога е имала", обяви бившият президент на островната държава Фидел Кастро в първото си изказване по повод смъртта на своето протеже и дългогодишен привърженик.

Кубинският държавник определи венецуелския си колега като "незабравим приятел, който не осъзнаваше колко велик е всъщност". "Макар че бяхме наясно с критичното състояние на здравето му, новината бе тежък удар", отбеляза революционната легенда в краткия си коментар.

86-годишният Кастро допълни, че той и Чавес имали "привилегията да споделят едни и същи идеи за социална справедливост и помощ за експлоатираните. Бедните са еднакви по целия свят", изтъкна Фидел.

Уго Чавес си отиде от този свят на 5 март след дългогодишна битка с рака. Той премина през няколко операции и лечения, повечето от които в Куба, но те така и не доведоха до значителни резултати. Смъртта му се отрази тежко на Хавана, която вече повече от десет години разчита предимно на евтиния венецуелски петрол, за да държи икономиката си в движение.