Олигарси бутат борда, вардете го, заръча Дянков

Фискалният резерв е по-голям отколкото към юли 2009 г., отсече той

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков предупреди, че олигарси и хора с огромни задължения към банките имат интерес да падне валутния борд.

"Всеки българин с депозит в банка обаче ще загуби, ако валутният борд в България бъде разклатен. Аз обаче не вярвам, че ще се намерят безотговорни политици, които да допуснат подобно нещо", поясни той лансираните в последните дни от различни посоки тези за т.нар. проход във валутния борд чрез девалвация на лева.

"Едни и същи олигарси от 1996 - 1998 година и днес имат интерес да падне валутният борд, защото имат стотици милиони задължения", допълни той.

На въпрос кои са олигарсите, които в момента се опитват да съборят борда, Дянков каза, че това са тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са взети от банките.

"Олигарсите не са се променили оттогава, те са същите хора и имат същите интереси. Междувременно те са натрупали заеми преди кризата, и сега са заварени неподготвени. Те търсят начин да излязат напред на гърба на народа. България вече има този опит, хората го помнят", твърди Симеон Дянков.

Вицепремиерът бе скептичен и към лансираната идея от еврокомисаря Кристалина Георгиева да се вземат нови външни заеми, за да се вдигнат доходите.

"Влизаме в дългова спирала и в края на краищата пак ще е заплашен бордът", бе лаконичен той.

Според него ако се вземе такъв заем ще стане това, което става във всички държави около нас и бюджетът няма да издържи.

"Бюджетът на държавата е в по-добро състояние към днешна дата, отколкото го заварихме", обяви още Дянков.

"Фискалният резерв е по-голям отколкото към юли 2009 г. при положение, че тези четири години бяха трудни", призна той.

Ковчежник №1 в държавата отново припомни, че когато е поел министреството е заварил един продънен бюджет.