Жулим 20 млн. литра ракия на година

Общество

11-03-2013, 15:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

И най-доброто домашно вино е...

Ракия Дянкоff за левче с ДДС

В последните години се наблюдава тенденция за свиване на лозята

Около 100 милиона литра вино се изпиват годишно в България, съобщи пред "Фокус" проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара.

В тези цифри влизат и част от домашното производство. По думите на Моллов, доказателство за това е, че в България ежегодно се произвеждат около 100-110 млн. литра вино, като от тях 60-65 млн. литра се изнасят.

Той допълни още, че българинът изпива ежегодно около 20 милиона литра ракия, като тези цифри не са точни, заради големия процент консумация на ракия домашно производство.

Около 2/3 от износа на вино в България е предназначен за Русия, 20% в Полша, а около и 1% от износа на вино в България е за Китай, допълни той.

"Китайският пазар е с голям потенциал, но и един от най-трудните за нас - тъй като те сега започват да се учат да пият вино. Най-големият вносител на вина в Китай е Франция и затова тя диктува вкуса им. Те предпочитат налаганите им сухи вина", твърди Моллов.

"Въпреки че нашето вино е с добро качество и конкурентна цена, за съжаление, то няма изграден бранд", поясни председателят на Националната лозаро-винарска камара.

Той добави, че се разработват проекти за утвърждаване на българското вино като бранд, което обаче ще се отрази след около 7-8 години.

По думите му в последните години се наблюдава тенденция за свиване на лозята за производство на вино в България, което се налага от свиването на пазара.

"Затова целта на нашето винопроизводство не е вътрешният пазар, а се стреми към международни контракти. Но, за съжаление, количествата за износ са символични в сравнение с потенциала на производството", съобщи още Пламен Моллов.