26% от германците искат край на еврото

Според част от германците въвеждането на еврото е фатална грешка, която застрашава просперитета на Германия

Близо една четвърт от германците са готови да гласуват на парламентарните избори през септември за партия, призоваваща за излизане от еврозоната, показва публикувано днес допитване. То разкрива нарастващото недоволство на германците от цената на кризата, през която преминава единната валута.

 

Анкетата на института ТНС-Емнид показва, че 26% от анкетираните са готови да обмислят възможността да подкрепят политическа формация, която би предложила излизане от еврозоната. Цели 40% от германците на възраст между 40 и 49 години са готови да подкрепят подобна партия.

 

"Това показва, че потенциално има място за нова протестна партия", заяви Клаус Петер Шьопнер, директор на института Емнид. Допитването е осъществено на 6 и 7 март сред представителна извадка от 1007 души.

 

Ново евроскептично движение, наречено "Алтернатива за Германия", с лозунг „Да сложим край на еврото”, съставено главно от университетски преподаватели и бизнесмени, ще проведе първата си среща днес във Франкфурт.

Един от основателите му, професорът по икономика Бернд Луке, заяви пред списание "Фокус", че няма никакво съмнение, че то ще събере необходимите 2000 подписа във всяка област на страната, за да участва на парламентарните избори през септември.

 

"Федерална република Германия преживява най-тежката криза в историята си. Въвеждането на еврото беше фатална грешка, която застрашава нашия просперитет", съобщи асоциацията на своя сайт. "Старите партии знаят само да се оплакват и са изчерпани. Те не искат да признаят грешките си и да ги поправят”.

 

Евроскептичните формации не успяват да намерят почва в Германия. Една от тях, "Свободните избиратели", спечели места в регионалното събрание на Бавария, но за момента няма национално представителство.