Борят корупцията на шофьорските изпити с таблети (СНИМКИ)

Така ще повишим и сигурността на пътя, смята Ивайло Московски

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски представи новата система за провеждане на теоретичните изпити за водачи на МПС по електронен път.

Въвеждането й е част от мерките на министерството за повишаване безопасността на пътя и прекъсване на корупционните практики, като според експертите с новата система субективният фактор при изпитите и възможностите за тяхното манипулиране ще бъде елиминиран.

"Остават ден-два докато освободим кабинетите си, но това не означава да не спазваме графиците, които сме заложили", посочи Ивайло Московски.

По думите му от 2010 г. е въведено видеонаблюдение на изпитите за водачи, а от 2011 г. –  и електронна проверка.

Московски отбеляза, че се предвижда 25% от изпитите да се провеждат по новата система, а до 2016 г. те трябва да бъдат 100%.

"Вярвам, че съвсем скоро всички водачи ще имат необходимите умения и ще гарантират тази сигурност на пътя, която интересува всички нас и цялото общество", посочи министърът в оставка.

"Ще затрудним максимално корупцията на средно и на всяко ниво", каза от своя страна заместник-министъра в оставка Валери Борисов.

На този етап тестовете се провеждат на хартия, като още след приключването им кандидатите научават резултата си, тъй като бумагите минават през сканиращото преносимо устройство без физическа намеса на проверяващите. С въвеждането на таблетите служителят на ДАИ ще пристига в изпитните центрове както с апаратурата за електронно четене на листовките, така и с таблетите.

Те ще са разпределени по 8 бройки в един куфар. Общият брой на наличните таблети на този етап е 300.