Инфлацията подяжда втората пенсия

Най-доброто от печата

11-03-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това са фондовете, в които родените след 1959 г. задължително се осигуряват за втора пенсия.

Инфлацията продължава да топи покупателната способност на парите за пенсия в частните фондове.

Въпреки преструктурирането на инвестициите и добрата 2012 г. дружествата все още не могат да преодолеят драматичния срив в резултатите си под влияние на световната финансова и икономическа криза и да постигнат доходност, която да надхвърля поскъпването на стоките и услугите в по-дългосрочен план.

38,56% е била средната номинална доходност на универсалните схеми от началото на юли 2004 г., когато е първото отчитане на натрупаните средства, до края на 31 декември 2012 г., показва справка на Комисията за финансов надзор (КФН), направена за "Труд".

Това са фондовете, в които родените след 1959 г. задължително се осигуряват за втора пенсия. За същия период от 8,5 години калкулаторът на инфлацията на НСИ отчита, че потребителските цени са скочили с 58,7%.

1/5 от заплатата

Според експертите обаче дългосрочният хоризонт на осигуряването ще компенсира временни спадове като този от кризисната 2008 г., когато доходността беше под минус 20%. От КФН изчисляват, че ако фондовете запазят сегашната си доходност, биха могли да донесат на мъжете допълнителна пенсия, равна на 23% от нетната им средна заплата към момента на пенсиониране.

Условието това да се случи, е човек да се осигурява 40 години върху средния осигурителен доход за страната, който в момента е около 660 лв. За жените при същите условия втората пенсия ще е по-скромна - 17,5% от нетната заплата, тъй като се пенсионират с 2 години по-рано.

Глътка оптимизъм

Известен оптимизъм дават добрите резултати за 2012 г., когато всички дружества постигнаха доходност над инфлацията. При универсалните фондове тя е била 7,47%, при професионалните, в които се осигуряват работещите тежък труд - 7,08%, а при доброволните - 8,05%, показват данните на финансовия надзор.

За сравнение данните на БНБ показват, че средната лихва на банковите депозити за 2012 г. е била 5,3%. През м.г. сред универсалните схеми най-висока доходност е постигнал фонд "Съгласие" (10,45%), а най-ниска - фонд "Топлина" (5,17%).

Към края на 2012 г. за втора пенсия се осигуряват 3,239 млн. души. Средната натрупана сума е 1384 лв. на човек. Това обаче не дава ясна представа за състоянието на индивидуалните партиди на осигурените, защото се формира както от данните за хора, на които им остават десетина години до пенсия, така и от младежи с едномесечен стаж.

Частните пенсионни дружества оценяват 2012 г. като добра. "Средната доходност, която постигнахме за 2012 год. е около 7%. При инфлация под 3% за същия период може да се каже, че резултатът е задоволителен", коментира пред "Труд" Даниела Петкова, председател на УС на пенсионно осигурителната компания "Доверие".

С крачка пред инфлацията

"Доходността на пенсионните фондове никак не е лоша и изпреварва останалите алтернативи за инвестиране на свободния финансов ресурс с изключение на високорисковите инструменти", каза София Христова, изпълнителен директор на пенсионното дружество "Алианц България".

"Високата доходност се дължи не само на успокояването на пазарите. След 2008 г. чувствително преструктурирахме инвестиционните си портфейли. Научихме добре уроците, които ни даде финансовата криза. Затова в момента успяваме да тушираме колебанията и да предпазим портфейлите от сериозни удари", каза София Христова.

Мнението на специалистите е, че през 2013 г. доходността ще се запази като миналогодишната. Сред причините за това Даниела Петкова посочи, че "основните лихвени проценти и доходностите по облигациите и в България, и извън страната, са на своя исторически минимум".

"Продължава тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите. Капиталовите пазари в момента се чувстват сравнително комфортно поради вливането на огромна ликвидност на централните банки, но от друга страна все още не са решени проблемите с осигуряване на устойчив и по-съществен икономически растеж.

Ако към всичко това добавим и политическата криза в България, не очаквам през 2013 г. доходността да бъде по-висока от тази за 2012 г.", коментира Петкова.
Подобно е мнението и на София Христова. "Глобалната информация от чуждите пазари не ни дава основания да считаме, че ще има дълбоки сътресения.

Напротив - смятам, че доходността през 2013 г. ще е положителна, и то в рамките на миналогодишната - между 6 и 8%", прогнозира изпълнителният директор на ПОД "Алианц България".

20 лева такса, за да смените фонда

Почти два пъти по-малко българи са сменили частния си пенсионен фонд през 2012 г. спрямо година по-рано. В същото време в началото на кариерата си все по-малко младежи избират сами къде да се осигуряват за втора пенсия и вноските им се разпределят служебно от комисия към НАП. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН).

Миналата година 96 096 българи са решили да изберат друга компания, която да управлява парите им, натрупани в универсален, професионален или доброволен фонд. През 2011 г. броят им е надхвърлял 188 хиляди души. Основната причина за спада е нормативната промяна, според която от 2012 г. желаещите да прехвърлят средствата си в друго дружество вече трябва да платят от джоба си таксата от 20 лв., категорични са експерите в бранша.

Освен това според новите правила е необходимо подписът на работещия да е нотариално заверен, което оскъпява процедурата. До края на 2011 г. парите се удържаха от индивидуалната партида на осигурения и той често не разбираше, че е сменил пенсионния си фонд. Това обаче създаваше възможности за "крадене" на клиенти между фондовете.

Статистиката на финансовия надзор показва, че прехвърлянията на средства са най-много в универсалните фондове, в които задължително за втора пенсия се осигуряват родените след края на 1959 г.

Средната прехвърлена сума от един човек се е увеличила до 1697 лв., което е с над 518 лв. повече спрямо 2011 г. Това означава, че през м.г. решение за смяна на пенсионната си компания са вземали предимно хора с по-дълъг стаж или такива, които се осигуряват върху по-висок доход.

Логично двойният спад на прехвърлянията е довел до намаляване на парите, преминали от една пенсионна компания в друга. През 2012 г. общата сума е била 163 млн. лв. - с 59,2 млн. лв., или с 26,6%, по-малко спрямо 2011 г.

При прехвърлянето най-много клиенти (18 260) е привлякъл универсалният фонд на пенсионното дружество "Доверие", което е с най-голям пазарен дял. В същото време обаче 25 471 души са изтеглили партидите си от него. Заради това разликата между привлечените и изтеглените средства от компанията е отрицателна.

На минус са и универсалните фондове на дружествата "Съгласие", "Алианц" и "Бъдеще". Положителни са балансите на "ДСК-Родина", ЦКБ-Сила", Ай Ен Джи, Пенсионно-осигурителен институт и "Топлина".

Вашите права

До три месеца след подписването на първия трудов договор работещият трябва да избере универсален пенсионен фонд.  Работещите тежък труд (първа и втора категория) миньори, летци, химици с право на ранно пенсиониране трябва да изберат и професионален фонд.

Ако осигуреният не направи личен избор на фонд, комисия към НАП разпределя хората служебно между 9-те частни пенсионни дружества у нас. В този случай най-голям дял се пада на фондовете с най-висока доходност и най-много клиенти.

През първите 2 години не може да сменяте компанията. След това може да го правите, но само веднъж годишно.