Приватизацията е единственият изход за БДЖ, заяви Московски

Общество

10-03-2013, 12:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Никой не е питал народа дали иска да се трупат дълговете на дружеството, каза транспортният министър

Приватизацията е единственият възможен изход за БДЖ "Товарни превози" да се стабилизира, каза по повод протестите транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

Той припомни, че дружеството е в технически фалит от първия ден, в който това правителство е дошло на власт.

БДЖ има 800 млн. лв. дългове, които трябва да се покрият по някакъв начин, а приватизацията е единствения възможен да влязат свежи пари и да се разплатят с кредиторите, заяви Московски.

На въпрос дали има възможност държавата да финансира БДЖ, Московски обясни, че трябва да се мине през т.нар. нотификация или одобрение от Брюксел на държавна помощ, за да може държавата по някакъв начин директно да даде пари.

"Когато са трупани тези 800 млн. лв. дългове на БДЖ, никой, никога не е питал българското общество дали е съгласно за това. И ако се вземе решение, че държавата трябва да покрие тези 800 млн. лв. дългове, на всички хора трябва да е ясно, че това ще са нашите пари. Не знам дали това е справедливо", коментира още ивайло Московски.

На въпрос дали самата приватизация е законна, тъй като БДЖ е в забранителния списък, Московски отговори, че "БДЖ като холдинг е в списъка, но като дъщерни компании не е. Мисля, че няма законов проблем. Има Агенция по приватизация, тя е водеща и е компетентна да отговаря по този въпрос".