Кристалина Георгиева: България да вземе заем за по-високи пенсии

Най-доброто от печата

10-03-2013, 08:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

“България действително малко пренави пружината на финансовата дисциплина”

България да вземе заем, за да увеличи най-ниските пенсии и доходите на най-бедните семейства с малки деца, предлага еврокомисарят от България Кристалина Георгиева. Това стана ясно от нейно изказване вчера пред Дарик радио. Според Георгиева е разумно вдигането на доходите на най-бедните, като трябва да се прецени дали това да стане с разместване на разходи в бюджета, или чрез тегленето на заем.

След оставката на правителството водещи представители на управляващите, начело с премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева (виж по-долу), започнаха да говорят, че прекаленото затягане на коланите е било грешка и че в ГЕРБ са се “престарали с финансовата стабилност”.

Към подобен извод вчера се присъедини и Кристалина Георгиева. “България действително малко пренави пружината на финансовата дисциплина”, каза еврокомисарят. Според нея два въпроса у нас са останали нерешени - вниманието към социално най-слабите и подпомагането на малкия и средния бизнес.

Георгиева обясни, че според икономистите България може да увеличи външния си дълг от сегашните около 15% на 40% от БВП, без да подкопае финансовата си стабилност. Тя допусна, че България може да изтегли заем, например в рамките на 1 млрд. лв., макар според нея да е много важно за какво и от кого се взема кредитът.

“Винаги се притеснявам, когато се взема заем за потребителски цели. По-добре е да се вземе заем, за да се стимулира растежът”, каза Георгиева. Тя посочи, че евентуален кредит от 1 млрд. лв. например би било добре да отиде за саниране на жилищата. Така ще се създадат работни места, ще се намалят сметките за енергия на хората и ще се увеличи цената на жилищата им.

Георгиева обясни още, че в ЕС няма политическа готовност за присъединяването на България и Румъния към Шенген. “На фона на приоритетите, които стоят пред страната ни, това не е най-важната тема”, смята еврокомисарката.