Добрев посипа глава с пепел, пое вината за хаоса в ДКЕВР

Кабинетът гледал газа и "Белене" и зарязал харчлъците на ЕРП-тата

Енергийният мнистър Делян Добрев обяви, че поема вината и отговорността за това, че не забелязал тревожната ситуация в ДКЕВР и липсата на контрол в регулатора.

"Нашите усилия бяха концентрирани в това да решаваме далеч по-големи проблеми, като АЕЦ "Белене", новите договори на газа и посредниците в тях, дори "Бургас-Александруполис" – големи теми, с които правителството трябва да се занимава, като си мислехме, че съответно регулаторът си върши своята работа. Оказа се, че той не си свърши работата", призна министърът в оставка пред TV7.

Той допълни, че за АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък" са изхарчени над два милиарда и половина лева.

"С тези пари държавата можеше безплатно да санира всички жилищни блокове в цялата държава – толкова са тези пари, които са потънали в АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък".

Ние се занимавахме да не потъват повече пари там и затова може би изпуснахме Семерджиев и контрола, който той трябва да извършва.

Факт е, че не е упражняван контрол върху ЕРП-тата, факт е, че са им признавани разходи на базата на фактури, а не на базата на оценки. Редица проблеми има", каза още Делян Добрев и заяви, че занапред трябва да се направи система, с която ДКЕВР сама да осъществява достатъчно добър контрол, например да се задължат всяка година да правят регулаторни одити по цялата верига.