Поредно протест движение. И в Габрово не щат партия

"Нашата цел е да има контрол и прозрачност", твърдят лидерите му

След като в София десетки основаха гражданско движение "Орлов мост - за промяна" и декларираха, че с него няма да участват в пресрочния вот, същото сториха и в Габрово.

Там представители на 35 протестни организации от страната основаха Национална гражданска инициатива, също без мераци за изборите на 12 май.

"Целта е пряк граждански контрол върху държавните регулаторни органи. Сдружението ще се представлява от инициативен комитет от 7 души", обяви един от лидерите им Ангел Славчев.

"На този етап партии няма да учредяваме. Това не ни е самоцел, нашата цел е наистина да има контрол и прозрачност на това, което се случва и на решенията, които взимат управляващите. Смятаме, че това е първа стъпка към разсекретяване на тези мафиотски сделки, които са правени в годините", коментира той.

Националната среща на протестиращите от 35 града продължава.

Тепърва ще се дискутира въпросът за името на гражданската инициатива и нейните конкретни цели.

При началото на срещата тази сутрин, на входа за зала "Дружба" в хотел "Балкан", където се провежда срещата, закрита за медиите, представители на протестиращите контролираха достъпа по думите им, за да избегнат намесата на провокатори, които се опитват да опорочат действията на протестиращите.