Ромско нашествие в Европа

Германски медии разкриват как функционира "бизнесмоделът"

Все повече роми от България и Румъния се преместват в Германия и докарват градовете почти до банкрут.

Общините не са подготвени за това нашествие от хора, които явно не са в състояние да си изкарват прехраната сами, пък дори и по нелегален път. На всичкото отгоре ромите се преместват често с всичките си деца.

"Те идват в Германия само с една бележка и телефонен номер на посредник. Обещали са им работа и жилище. Работа обаче няма или само за 2-3 евро на час. А с толкова пари по никакъв начин не можеш да живееш в Германия, дори и да караш само на хляб и вода", казва Дитер Майнц от общината в Дортмунд пред в. "24 часа".

Това е един от градовете, засегнати най-сериозно от последното преселване на ромите. В момента се смята, че в Дортмунд живеят около 1400 български роми, макар че реалният им брой вероятно е по-голям, като основната им прехрана е проституцията.

Ромските семейства често са жертва на мафиотски структури в собствения си клан в родината, както и на спекуланти на имоти в Германия. Те често обитават жилища, които всъщност би трябвало да бъдат срутени.

Ромите по навик не плащат тока си и затова често живеят на тъмно. Германските власти се чудят как да се отърват от тях. В родината си не искат да се връщат. А и не могат, защото са задлъжнели на ромски босове, които са финансирали преместването им в Германия.

На тях те дължат огромни суми, които могат да върнат само ако пратят жените си да проституират или децата си да крадат. Малките не са приемани в детски градини и училища, защото места за тях няма, а общините нямат пари за допълнителни учители, които да ги научат на немски.

Това принуди градските управи да поискат пари от федералния бюджет, за да се справят с проблема. Берлин обаче е пред избори и не иска да рискува да гневи електората с финансиране на чужди бедняци.

Затова и властите в Германия започнаха кампания със силен натиск върху България и Румъния. Отложи се решението за Шенген, а сега се говори дори за промяна в свободата на движение.