Берлин ни готви визи

Искат България да плаща помощите на емигрантите си

Още три държави след Англия скочиха срещу български и румънски емигранти.

Германия, Австрия и Холандия поискаха спешни мерки срещу роми от двете държави, които според вътрешните им министри източват социалните системи на западните държави.

От Брюксел обаче отсякоха, че движението на европейци на територия на ЕС е напълно свободно и визи не може да има.

Богатите страни в Eвропа скочиха срещу България. Министрите на вътрешните работи на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания искат да спрат т.нар. туризъм за социални помощи - практика, при която граждани на Европейския съюз, най-много българи и румънци, се възползват от социалните системи на по-богати страни от общността, твърди EUobserver.
Очаква се четирите държави да изработят официален документ, с който да се предложи през юни на следващата среща решение на проблема. Мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще пристигнат в страните от Западна Европа от догодина с единствената цел да получават помощи.
Кампания срещу българските и румънските роми върви от седмица в Германия, разказаха наши сънародници.

"Мургави семейства прииждат от България, за да се вредят за помощите ви". Репортажи с такива твърдения пък вече се излъчват от водещи немски телевизии. Притеснения за това изказа и немският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих на заседание в Брюксел с колегите си от другите еврочленки.

МВР шефът на Германия поиска да има визи за бедните европейски имигранти като българите, които отиват в Германия само за да получава социални помощи. "Ние връщаме обратно в страната им тези хора, но никой не ги спира веднага да отпътуват обратно насам", коментира пред "Билд" Фридрих.

Според него за тези българи и румънци трябва да се въведе забрана да получават визи за 1-2 години. "Така ще спре напливът на роми от двете балкански страни", смята той.
Според статистика на германското вътрешно министерство през миналата година само до октомври повече от 153 000 румънци и българи са дошли в страната. Увеличеният приток се обяснява с влошените икономически условия за сезонните работници в Испания и Италия. В миналото именно към тези две страни са се ориентирали 80% от имигрантите от Румъния и България.

Германският вътрешен министър предложи и пакет от мерки за намаляване на бедните имигранти от България и Румъния. Той се закани, че ще се бори двете държави да плащат социалните помощи на техните граждани в Германия. Там помощите за 3-членно социално слабо семейство възлизат на около 1500 евро месечно.

"Големи са проблемите с онези, които идват в Германия не за да работят или следват, а защото вярват, че от социалните помощи у нас могат да живеят по-добре, отколкото в родината си", коментира Фридрих пред обществения тв канал Цет Де Еф. И даде като лош пример Румъния, която в периода 2007-2013 г. получила 3,5 млрд. евро от европейските социални фондове и била длъжна да ги изразходва по предназначение - да ги дава на бедните си граждани.

У нас нито една институция не пожела да коментира официално заканата на държавите от Европа срещу бедните граждани на България и Румъния. От гледна точка на европейското законодателство и принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали подобна мярка като въвеждането на визи или бариери е незаконна", коментираха дипломати.

От своя страна мнението на Брюксел е, че досега никоя страна член на ЕС не е представила каквото и да е доказателство, че чужди граждани умишлено обикалят съюза в търсене на най-примамливите предложения за социални помощи.

"Няма страна в ЕС, включително Великобритания, която да е успяла да представи каквото и да било доказателство, че съществува т. нар. туризъм за социални помощи", коментира Джонатан Тод, говорител на европейския комисар по заетостта.

Комисията изтъкна, че съществуващото европейско законодателство не позволява подобна практика и подчерта, че гражданите на ЕС могат да се ползват от социални помощи единствено ако са уседнали в съответната страна.

"Европейската комисия ще гарантира, че всички аспекти на европейското право, свързани със свободното движение на работна сила в общността, се спазват", допълни Тод.