Да поговорим за спасяването на българските евреи

Мисия Пловдив

08-03-2013, 08:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Конференция за антисемитизма организира Пловдивският университет

Конференция по случай 70-годишнината от спасяването на български евреи организира днес Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Официален старт на събитието ще даде ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.

Мястото на провеждане е сградата на Общински съвет Пловдив, с чието съдействие се осъществява еднодневният форум, съобщи доц. д-р Мария Шнитер, преподавател във факултета и член на организационния комитет на конференцията. Научните трудове и дискусии са посветени на темата „Исторически и богословски корени на антисемитизма”. Всички поканени лектори са авторитетни учени и изследователи от страната и чужбина – Андрей Аврамов, Йордан Велчев, д-р Андерш Гердмар, доц. д-р Валентин Петрусенко, д-р Лиляна Деянова.

Съвременните тенденции в отношението към евреите в Европа ще представи международно признатият общественик Андрей Аврамов. Той е сред най-често канените участници в публични и академични форуми, представял е в Европейския парламент теми, свързани с антисемитизма и спасяването на българските евреи. Преподавателят в Пловдивския университет доц. д-р Валентин Петрусенко ще запознае аудиторията с темата „Размисли за антисемитизма и толерантността по българските земи, рефлектиращи за събитията от март 1943 г. ”

Чуждестранният лектор д-р Андерш Гердмар е теолог и доцент по Новозаветно тълкуване. Той ще запознае присъстващите на конференцията с богословските корени на антисемитизма от времето на ранното християнство, през Просвещението до Холокоста. Световно известният писател и специалист по проблемите на градската култура на Балканите Йордан Велчев, ще се включи в програмата с лекцията си на тема „Евреите на Балканите ХІV – ХVІІ век”. Д-р Албена Танева, преподавател по публична администрация в Софийския университет и водещ специалист в изследванията на Холокоста и спасението на евреите в България, ще въведе присъстващите в темата „Ролята на духовните водачи във формирането на нагласи”.

Д-р Лиляна Деянова, професор по Обща и историческа социология в Катедра „Социология” на СУ "Св. Кл. Охридски" и член на Института за критически социални изследвания ще представи темата „Политическите употреби на българския антисемитизъм и анти-антисемитизъм”. Тя е преподавала е в ПУ „Паисий Хилендарски”, Института по политически науки в Страсбург, Университет „Париж 10”, Висша школа по социални науки в Париж, Университет „Лион 2”, Университет „Лавал” в Квебек, Канада, и др.

Гости на събитието ще бъдат Негово Превъзходителство г-н Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, Пловдивският митрополит Николай, кметът инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кметът по дейност „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” Стефан Стоянов, представители на общността на евреите в Пловдив, интелектуалци и общественици, преподаватели и студенти. В програмата на конференцията е включена още дискусия по разглежданите теми, представяне на кратък документален филм, създаден по повод на годишнината, и разглеждане на постерни табла.

Спасението на българските евреи през Втората световна война е събитие, привлякло вниманието на обществото през последните няколко години. Верен на традициите си, Философско-историческият факултет е съпричастен с отбелязването на събития от такава историческа значимост, които допринасят за съхраняване на националното достойнство на българите, каза доц. Шнитер.

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

„ИСТОРИЧЕСКИ И БОГОСЛОВСКИ КОРЕНИ НА АНТИСЕМИТИЗМА”

9:30 - 10:00 Откриване

Сутрешна сесия

Модератор: Д-р Албена Танева

10:00 - 10:10

Андрей Аврамов

Спасяването на Българските евреи преди 70 години

10:10 - 11:00

Д-р Андерш Гердмар

Корени на богословския антисемитизъм: Ранно християнство

Превод: Тодор Петков

11:00 - 11:15

Кафе пауза

11:15 - 11:35

Йордан Велчев

Евреите на Балканите XIV - XVII век

11:35 - 12:15

Андрей Аврамов

Бележки върху произхода и природата на антисемитизма

12:15 - 12:30 Дискусия

 12:30 - 13:30 Обедна почивка

Следобедна сесия

Модератор: Д-р Атанас Терзийски

13:30 - 14:20

Д-р Андерш Гердмар

Корени на богословския антисемитизъм: От Просвещението до Холокоста

Превод: Тодор Петков

14:20 - 14:45

Д-р Лиляна Деянова

Политическите употреби на „българския антисемитизъм и анти-антисемитизъм"

14:45 - 15:00 Кафе пауза

15:00 - 15:25

Д-р Албена Танева

Ролята на духовните водачи във формирането на нагласи

15:25 - 15:50

Д-р Валентин Петрусенко

Размисли за антисемитизма и толерантността по българските земи, рефлектиращи за събитията от март 1943 г.

15:50 - 16:05 Дискусия

16:05 - 16:10 Видео материал

16:10 - 16:25

Представители на еврейската общност

16:30 - 18:00 Заключителна дискусия

Модератор: Д-р Мария Шнитер