Палатките: Ще ни купят насила!

Протестиращите са и срещу мажоритарните избори

Малко след 20 ч, сряда вечер, денят на национален траур почти се е изтърколил. Протестиращите в палатковия лагер в градинката зад парламента - петдесетина души, казват последно сбогом на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов. Организаторът на палатковия протест, Янаки Ганчев, не е сред тях.

В памет на Пламен има олтар и паметник от подръчни средства - камъни и парчета тухли. Отгоре са оставени шоколадова бисквита и парчета от геврек. В близост има и свещи - който иска да запали. На глас се обсъждат най-различни хипотези защо млад човек в разцвета на силите си е избрал огъня пред живота. Спорът се върти около това дали Пламен сам се е запалил или някой му е “помогнал”.

Майки и деца

Малко момиченце в червено яке с интерес наблюдава запалените свещи и всяко от нещата, оставени на импровизирания паметник. Зад гърба му има плакат: “Зачерквайки образованието като приоритет, зачерквате бъдещето на България”.
По-късно се оказва, че е тук с майка си и баща си.

Даниела, на видима възраст над 30 години, също е майка. Но се принудила да остави детето си при роднини на 300 км от София, за да работи в столицата и да го издържа. Да си майка в България е много трудно, въздъхва жената. На въпрос как са се организирали за протеста обяснява, че е станало стихийно. Общата им цел - всички досегашни партии да се махнат.

С напредването на нощта все по-често се чува “чао” - хората се разотиват и лагерът оредява.

“Защо сме тук? Та ние сме само едни пионки. Защо не постъпим като другите - да сме вкъщи пред телевизора”, разсъждава гласно един от протестиращите. “Току-виж съседът отиде при жена ти, за да изгони прилепите”, майтапи го друг, докато пие бира.
На една от пейките пред лагера е поставен лаптоп, на който млад мъж петнайсетина минути реди карти.

След това взема тонколона и се опитва да пусне песента на Слави Трифонов “Нема такава държава”. Оказва се обаче, че батериите на колоната са изхабени и песента така и не тръгва.

И лаптопът пак влиза в употреба. Младежи пускат запис от сутрешното гостуване на министъра в оставка Цветан Цветанов в Би Ти Ви. Бързо го преглеждат и започват да проверяват и тв новините, за да видят къде са ги излъчили и как изглеждат. На пейка разстояние от тях друга групичка от хора в зряла възраст запалено обсъжда проблемите и бъдещето на България. Сред тях са Петър, инженер по образование, финансистът Пламен и Любомир.

Партиите и депутатите

“Ние не искаме партиите, ние не искаме да ходим в парламента, искаме контрол над парламента. Ние всички сме навън, защото влезнем ли, всеки се опорочава. Вижте какво стана в митниците. Смениха митничарите и на третия ден новите станаха същите продажници.

Сега, ако ние влезем в парламента, сигурно на петия ден и нас могат да ни купят. Може би на сила ще ни купят”, обяснява Петър. В същото време протестиращите са и срещу мажоритарните избори.

“Най-грешното нещо са мажоритарните избори. Бойко миналия път какво направи? Взе 100%. Тогава вече малките партии отиват на кино”, мотивира се Петър. “Ние искаме личности, но сега влязоха хора, които ние не ги познаваме. На Киро от “Бош”, който бе отвлечен, снаха му е в парламента от листите на Бойко, защото е купена. Един път да си я чул, ти знаеш ли името ?”, пита риторично инженерът.

В случая визира Киро Киров, официален вносител на техника и резервни части от световни производители, който през март 2009 г. бе отвлечен пред вилата му в Банкя. Петър е участвал и в протестите през зимата на 1997 г., които свалиха правителството на БСП. Разликата със сегашните, според него, е, че няма лидер.

Към 22 часа хората пред Народното събрание вече са останали наполовина. Момиченцето с червеното яке още обикаля около пейките пред 7-те палатки. Тъкмо да се заговорим, и майка нервно я вика да отива да спи.

Към вкъщи се запътват и тримата ни главни герои, но разговорът с тях продължава. Варна заслужава да е столицата на Нова България, категоричен е Пламен. Според него варненци били най-близко до необходимия катарзис, след който да тръгнат промените. “Варна доведе до край своето недоволство”, убеден е той.

“И ние го доведохме до край, ето Бойко падна. Ден преди това твърдеше, че няма да си подаде оставката”, допълва нескромно Петър. А след това добавя, че местенето на администрацията от София във Варна ще струва само пари, а полза няма да има.

Бизнесът и ДС

“От бизнесмените повечето се оказаха от Държавна сигурност. Затова трябва да има лустрация. Защото аз, когато вляза в държавната администрация или се явявам на търг срещу дадена фирма, от другата страна стои човек, който е обучен от ДС да бъде мръсник и да ми прави сечено.

Как да го победя, като аз съм нормален гражданин, който разбирам бизнеса като правене на бизнес”, пали се финансистът Пламен. Петър го пресича, че електронното правителство е панацеята за справяне с корупцията.

Бойко е пионка

“Не Бойко ни е проблемът. Всички знаят, че г-н Борисов е пионка на олигархични и мафиотски кръгове и на чужди интереси и сфери на влияние”, обяснява финансистът.
“Най-лошото е, че той постави на карта световния мир, след като София обвини за атентата в Сарафово бунтовническата група “Хизбула.”, разяснява възгледите си той.

Разговорът рязко се пренасочва към черна дата за България - 18 юли м.г. Тогава избухна бомба в автобус с туристи от Израел. В атентата загинаха 6-има. “Може би трябва да се поздравим със свалянето на правителството, защото ние с този протест или направихме услуга на света, или забавихме времето, когато може да се случи нещо наистина ужасно”, убеден е Пламен.

“Вярваме в новия партриарх, трябва да му се даде кредит на доверие”, единодушни са и Пламен, и Петър. “Какво като има досие, и на теб може да ти изработят. Но през 90-а година като неблагонадежден са го отхвърлили”, казват те.

Към полунощ в палатковия лагер са останали само десетина митингуващи. Половината са се разпределили в три от палатките, другите още си говорят по пейките. Организаторът на протеста Янаки Ганчев така и не се появи.