Отворете ковчега! Жив/а съм! Все още дишам...

Свят

08-03-2013, 08:52

Снимка:

Daily mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Холера върлува в Хаити

Книга от 1905 година разкрива потресаващи истории за хора, жертви на некомпетентността на близки и лекари

Мери била на 17, когато хваща холера в Индия. Останала съвсем сама, след като майка й напуснала, Мери прекарва часове в агония от стомашни спазми и гадене, пулсът й започнал да става все по-слаб и по-слаб, докато накрая лекарите не решили, че е мъртва. Погребват я няколко часа по-късно в гробница на приемното й семейство в Калкута.

Годината била 1871, жертвите на холера били погребвани почти веднага след смъртта си, за да се предотврати микробното разпространение, особено в тропическата жега на Индия, пише "Дейли мейл". Никой не поставя под въпрос прибързаното погребение на Мери.

Но десет години по-късно, когато гробницата била отворена за наскоро починалия чичо на момичето, гробарят и неговия помощник били поразени от ужасяваща гледка. Капакът на ковчега на Мери бил на пода, скелетът на момичето бил наполовина излязал, а черепът й бил грозно пробит. Пръстите й били подвити, така сякаш е стискала нещо, може би гърлото си, дрехите й били разпрани.

Изглежда Мери не била мъртва, когато са я погребвали, а просто в безсъзнание. Жертвите на холера често изпадат в кома, съобщава още "Дейли мейл", какъвто явно е случаят с Мери, която, изглежда, се е събудила няколко часа, след като била заровена и се чудела къде се намира.

В книга публикувана през 1905 г. и препечатвана сега, двама доктори представят страховит сборник с преждевременни погребения, събирани от вестници по цял свят. Може би най-обезпокоителните случаи са тези, в които жертвата е била най-близо до спасението си от некомпетентността и страха на живите, запечатали тяхната съдба.

През 1887 г. погребали момче, което се събудило по време на заравянето на ковчега в земята. Гробарите чули чукането от ковчега, но уплашени, предпочели да не обръщат внимание и да продължат с погребението. Но чукането продължило. Вместо да махнат капака, те изчакали кмета да дойде. Но докато той пристигне и ковчегът се отвори, мъжът вътре умрял от задушаване.

Най-сърцераздирателните случаи обаче са тези на погребвани бременни жени. През 1890 г. в Италия погребват селско момиче, след нелекувана еклампсия. Ковчегът бил отворен два дни по – късно, не е ясно защо, и установили, че момичето дошло в съзнание, обърнало се в ковчега и родило дете. И двете тела били мъртви.