Цветанов убеден: Обстановката у нас ни отложи за Шенген

МВР шефът ни вижда в зоната пролетта на идната 2014 г.

Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля вече няколко държави да имат резерви към членството на България в Шенген, заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка.

Цветанов коментира, че няма как европейските партньори да не се вълнуват от ситуацията у нас и каза, че по време на днешното заседание, редица министри на вътрешните работи са проявили интерес - каква политика за сигурност ще следва България занапред и дали ще продължи досегашната линия на борба с престъпността.

МВР шефът в оставка каза, че някои от колегите му са изразили готовност да подкрепят политиката на правителството по време на предстоящата кампания.

Като друга, много сериозна причина България да е нежелана в Шенген, която е особено валидна за Германия, Цветанов посочи т.нар. социален туризъм и ромския наплив от България и Румъния към западните страни.

В следващите дни ще започнат срещи и консултации на експертно ниво, за да се търсят варианти за противодействие на този феномен, обеща той, цитиран от БНР.

Цветанов обясни, че въпросът е най-вече дали не става дума за организирани структури, които подготвят и осъществяват различните форми на злоупотреба със социалните системи на други държави.

Министърът не отрече, че при така създалите се обстоятелства, следващият най-ранен възможен момент за него вече е пролетта на идната година.