Вой пред НС! Баби искат едно, майки друго, роми – трето

Протестиращите плашат депутатите с блокада, но в събота, когато не са на работа

За пореден ден стотина протестиращи се събраха около Народното събрание.

И за пореден ден излязоха с разнопосочни искания - пенсиите да се актуализират с 65%, веднага депутатите да приемат Закона за училищното и предучилищното образование, одържавяване на монополите, край на партиите, и още, и още.

Всички обаче се обединиха, че ще блокират парламента в събота. Така и не стана ясно обаче защо ще блокират Народното събрание в почивния ден и какви други мерки предвиждат.

"Най-вече това биологично унищожение е насочено към пенсионерите, Това е геноцид", каза възрастна жена от протестиращите.

Дядо пък настоя за 65% по-високи пенсии и допълни, че управляващите си  "патят" от нивото на доходите на възрастните хора, защото потреблението е ниско.

Протестиращите освиркваха и скандираха "Мафия" срещу всеки, който излизаше от сградата на парламента.

Пенсионерите скандираха: "Дайте ни метли", "Искаме промяна" и "Полицията е с нас, Бойко е в екстаз".

И от ромския център за междуетнически диалог и толераннтност "Амалипе" се присъединиха към палатковия лагер до НС с искания да се приеме Закона за образованието, който те са подготвили и работят по него още от 2010 г.

В него е заложено мултикултурното образование, т.е. ромската общност да си изучава традициите, историята, нравите и обичаите, аргументира се един от активистите на ромите Иван Тодоров.

"В този закон се позволява на т. нар. проблемни ученици в неравностойно положение да се привлекат и да останат в училище", поясни той.

От "Амалипе" също разпънаха палатка, в основите на която са наредили дипломи за средно и висше образование на роми, с което искат да докажат,че "и ромите могат" да станат образовани и полезни за обществото.

Има засилено полицейско присъствие в района на Народното събрание.