Израел натисна ЕС: Трябва да спрем тероризма!

Шимон Перес държи ЕС да обяви Хизбулла за терористична организация

Израелският президент Шимон Перес поиска от ЕС да вземе мерки срещу ливанското шиитско движение Хизбулла, за да не се позволи на "терористичното" движение да смята, "че всичко му е позволено".

"Вече няма неутралност спрямо Хизбулла. Или трябва да бъде изключена, или да бъде разрешена", заяви Перес на пресконференция след среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Брюксел.

"Зная, че Европа няма намерение да разрешава тероризма. Така че се надявам Хизбулла да бъде порицана... Ако не вземете мерки, тя ще смята, че всичко й е разрешено", заяви Перес.

Израелският лидер подчерта, че Хизбулла се е намесила във войната със Сирия без разрешение от Ливан, както и че е имало 20 опита за атентати в Европа.

Той припомни и самоубийствения атентат от 18 юли на летището в Бургас, при който загинаха шестима души - петима израелски туристи и шофьорът на автобуса - българин.

"Трябва да ги спрем! Защото тероризмът си е тероризъм", изтъкна той.

Перес заяви, че Иран, който е основен поддръжник на Хизбулла, не представлява опасност само за Израел, а и за целия свят.

"Надявам се, че ще се намери решение", заяви Перес. Но "има и други опции" да бъде накаран Иран да се откаже от ядрената си програма, изтъкна той.

Според Перес санкциите срещу Иран са постигнали повече от очакваното, но това не е достатъчно за постигането на целта.