Посланикът ни в Лондон: Ние сме изкупителната жертва

Константин Димитров даде интервю за в. "Дейли Телеграф", в което защити България

България е използвана като изкупителна жертва от британски политици, казва българският посланик в Лондон Константин Димитров пред вестник "Дейли телеграф".

Той определя представянето на сънародниците ни като "обидно" и понякога "граничещо с клевета".

Като реакция на продължаващите от седмици враждебни публикации за възможния наплив от източноевропейци във Великобритания Димитров казва, че е крайно неприемливо българите да бъдат описвани като потенциална заплаха за източване на социалноосигурителната система.

Той не назовава конкретна партия, но очевидно най-голяма тревога буди Партията за независимост на Обединеното кралство, която постави имиграцията и евентуалния наплив от румънци и българи в центъра на политическите дискусии.

В интервюто за медията, дадено в посолството в Лондон, Димитров отбелязва, че вътрешната политика понякога има нужда от чуждестранни изкупителни жертви и че това е причината за целия шум.

Той обаче предупреждава, че представянето на България като проядена от организирана престъпност и корупция държава, от която ще тръгне поток от "нежелани чуждоземци" е създало "изключително негативна обществена и медийна атмосфера". Посланикът допълва, че продължаващият дебат несправедливо набеждава България, създава ксенофобия и почва за враждебност или дискриминация срещу българите.