Българчета посягат към чашката, не им е чужда и дрогата

Общество

07-03-2013, 08:30

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данните са от проведено през 2011 г. изследване в Европа

Близо 30% от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си, като това са 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата.
 
Данните са от проведено през 2011 г. изследване на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.

Проучването обхваща 36 европейски страни и е направено сред 105 хиляди ученици, родени през 1995 г., като българските участници са били 2 217 души.

Според изследването най-много алкохол поне веднъж в живота си са употребили учениците в Чехия и Латвия (над 95% от децата). В България поне веднъж в живота си са пили 87 на сто от 16-годишните ученици.

Исландия е страната с най-нисък процент употреба на алкохол поне веднъж в живота - 56.

Средно всеки трети ден от месеца са консумирали алкохол от 15 до 18 на сто от учениците в Белгия, Германия и Малта. По този показател България се намира в средата на класацията - около 11 на сто от 16-годишните у нас са консумирали алкохол 10 и повече пъти в месеца.

В някои страни като Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция почти не е регистрирана подобна употреба на алкохол.

Най-много ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия, Чехия, Хърватска,
Естония, Литва и Словакия. В България 66 на сто от младежите са пушили поне веднъж в живота си. Отново по този показател най-нисък процент се наблюдава в Исландия.

По употребата на наркотици (марихуана, амфетамини, ЛСД, екстази, транквиланти и др.). Водеща в класацията е Чехия - 43% от учениците там са опитвали поне един незаконен наркотик. България се намира в средното ниво на тази класация с 26 на сто.