Младенов със спешен списък за посланици

Най-доброто от печата

07-03-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нови назначения се очакват в мисиите ни на Балканите, Европа, Близкия изток и Америка

Външният министър в оставка Николай Младенов е обсъждал спешното изпращане на партида нови посланици с президента Росен Плевнелиев. Това съобщи източник от "Дондуков" 2.

Смяната на шефове на дипломатически мисии бе планирана поетапно в следващите месеци до лятото, но заради оставката на кабинета Младенов бил принуден да избърза.

Срещата била във вторник следобед, след като ДПС върна мандата за съставяне на правителство. От МВнР потвърдиха, че Младенов е бил при президента, но отказаха подробности. Според източници от ведомството Младенов искал да договори изпращането на няколко човека, като сред най-важните рокади била смяната на посланика ни в Анкара.

В момента на поста е дипломатът от кариерата Красимир Тулечки, но министърът в оставка искал да го замени с бившия шеф на политическия си кабинет Валери Рачев, който от 2005 г. се води посланик в Ирак.

Още преди оставката на правителството външният министър направи няколко рокади, сред които да премести след 6-годишен мандат в Куба Чавдар Николов Младенов за посланик в Бразилия. Освен това предложи и кандидати за Чехия и Ватикана, но те бяха отхвърлени от приемащите страни. Нови назначения се очакват в мисиите ни на Балканите, Европа, Близкия изток и Америка.