Не бяхте готови за ЕС, скастриха ни британски лордове

Корупцията и необходимостта от реформи в съдебната система все още са проблем, смятат те

"България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз преди да са готови за това", съобщи група британски лордове, цитирани от "Хъфингтън пост".

В публикуван днес доклад на Комисията за ЕС в Камарата на лордовете се казва, че съюзът е трябвало да гарантира на страните, желаещи да се присъединят, че трябва да са ангажирани с демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Според лордовете обаче, когато България и Румъния са били приети в ЕС, проверките не са били достатъчно подробни.

"Все още е необходим напредък в областта на съдебна реформа и корупцията в България и Румъния, както и в борбата с организираната престъпност", твърдят те.

"Последните шест години показват, че условията, поставени след присъединяването, водят само до слаб напредък. При бъдещи присъединявания, трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че реформите са необратими преди присъединяването, защото механизмите след присъединяването са едновременно нежелателни и малко ефективни", пишат още лордовете.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд призова правилата за минимална заплата да се прилагат по-стриктно.

"Това ще отблъсне неквалифицираните имигранти за максимален преходен контрол за новите държави-членки от Източна Европа", смята той.

Докладът е оповестен в момент, когато контролът върху имиграция на ЕС е на път да отпадне за България и Румъния. От следващата година работниците от двете страни ще имат същите права за свобода на движение, както и останалите европейски нации.