Омбудсманът: Бизнесмени и охранители оказват натиск на протестиращите във Варна

Мисия Варна

05-03-2013, 17:52

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът пристига във Варна за среща с протестиращите

Константин Пенчев иска от главния прокурор и Цветанов да проверят сигналите на гражданите

След сигнал от протестиращи граждани от Варна, Константин Пенчев изпрати препоръка до главния прокурор и министъра на вътрешните работи в оставка, с копия до областния управител на Варна и председателя на общинския съвет в града, съобщават днес от кабинета на омбудсмана.

Жалбата, получена от омбудсмана, съдържа обезпокоителни твърдения за опорочаване на протестите във Варна през последните дни и притеснения, че държавните и местни институции, призвани да спазват и да защитават човешките права, бездействат.

В писмото си до главния прокурор и до министъра на вътрешните работи Константин Пенчев пише, че конкретните твърдения в сигнала са свързани с оказване на натиск, чрез заплахи и физическо насилие, над организатори и участници в протестните шествия от страна на хора, окачествени като "местни бизнесмени" и техните охранители.

Освен тези данни, в медиите и интернет се разпространяват и кадри, от които е видно, че неустановени лица късат плакати на възрастен човек, изразяващ вижданията си по отношение на кмета и спрямо лица с подчертани бизнес интереси в община Варна. От кадрите се вижда и как тези лица нанасят побой над притеклите се в защита на възрастния човек граждани и то в близост до служител на МВР.

Омбудсманът, който вече се ангажира да представялва протестираща Варна вместо нелигитимните инициативни комитети и самозвани лидери, подчертава, че смята за твърде тревожни и оплакванията в жалбата, свързани с натиск и от страна на служители на МВР. Жалбоподателите твърдят, че полицаи предприемат арести на протестиращи, без законови основания, като след намеса на различни медии тези арести биват прекратявани.

В писмото си Константин Пенчев е категоричен: "Подобна намеса в протестите уронва устоите на пряката демокрация в Република България. Бих желал да подчертая, че употребата на сила от страна на органите на властта следва да се прилага само когато това е "абсолютно необходимо" и при съблюдаване на принципа на пропорционалност". Той допълва, че през последните дни в рамките на протестите се изказват различни мнения, защитават се различни позиции за възможните механизми за прилагането на пряката демокрация на национално и на местно ниво. Някои се посрещат с възторг, други – с резерви.

"Всъщност това богатство от идеи, както и потребността на хората да изкажат своето виждане, определям като голяма крачка в развитието на гражданското общество в България. В тази ситуация голямата отговорност на държавните (в оставка или не) и общинските власти е да положат максимални усилия за опазване на обществения ред и на правата на хората, за да не бъдат белязани с насилие справедливите протести на българските граждани" – пише омбудсманът.

Константин Пенчев подчертава, че в тези дни на промени и обществени вълнения съществува опасност от раждането на крайности както на улицата, така и в реакциите на държавните и местните власти. Затова той препоръчва на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи да предприемат действия, в рамките на техните правомощия, задължения и отговорности, с които да осигурят и гарантират свободното упражняване на конституционно признатите права на всички граждани, участващи в шествията в различни градове на страната.

"Хората, излезли на улицата, за да протестират, се нуждаят от доказателства, че държавата, в лицето на нейните институции, не ги е изоставила и следи за спазването на правата им, гарантирани от Конституцията и от международните актове, по които България е страна" – пише омбудсманът.