Протестиращи поискаха промяна в Изборния кодекс, а не лобистки поправки

Хората от улицата внесоха общи искания до Президентството, Парламента, Омбудсмана и кабинета в оставка

Настояваме Парламентът да не се разпуска, но да приеме единствено и само промените, по отношение на Изборния кодекс, а не да използва дните на безвремие за нови лобистки поправки и решения. Най-важно е да се даде реална възможност за контрол, прозрачност и отчетност на всички участници в изборния процес, както и възможност за поставяне на основите на бъдещо участие на гражданите в управлението на държавата.

Това са част от исканията на представителите на протестиращите oт 35 града в България, обединени на срещата в Сливен, подкрепени от следните граждански организации, коалиции и инициативи: Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ в България по метода "хидравлично разбиване", Коалиция "За да остане природа в България", Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, Гражданско сдружение за защита на науката, Национална мрежа на родителите, България свободна от ГМО, Студентска инициатива срещу орязването на държавното финансиране за държавните висши училища и Коалиция за климата – България, които внесоха своите общи искания до Президентството, Парламента, Омбудсмана, Кабинета в оставка и др. институции.

"Както е добре известно, хората на улицата не сме политици. Нашата цел не е да правим партия, а да служим за коректив и да дадем възможност на гражданите да бъдат активни участници в изборите, в ролята на наблюдатели, с възможност да подават сигнали и реално да контролират и въздействат върху честното протичане на изборния процес”, пишат протестиращите до отговорните институции.

Сред основните промени, които се предлагат в Изборния кодекс са: въвеждането на пропорционална избирателна система с преференции без ограничения, която да даде право на избирателите сами да решават коя личност точно от партийните листи ще влезе в Парламента; гарантиране на равнопоставен, безплатен, свободен достъп до обществените медии по време на предизборната кампания; сваляне на бариерата за влизане в Народното събрание от 4 % на 3 % с цел да се даде възможност на гражданин, издигнат от Инициативен комитет, който се ползва с изключителна обществена популярност и подкрепа, да се яви на състезанието с представителите на партиите.

Исканията за това да се даде право да отзовават депутати, чрез честен механизъм, има за цел гражданите да имат право да бъдат коректив не само в деня на изборите, а и през времето между тях. Граждански квоти в СИК, РИК, ОИК и ЦИК са с цел да се намали опасността от манипулиране на изборите от мафиотски или олигархични структури, посочват протестиращите.

Те си пожелаха времето до и след изборите да бъде запълнено с конструктивна работа между граждани, техните експерти и експерти, посочени от Президента, без да се намесват политически лица, казионни организации и хора, които са добре известни с участието си в миналото в изработване на програми и тактики, довели до сегашното положение на държавата.