Миньори освиркаха Добрев, искат гаранции от ДКЕВР

Министърът в оставка им обеща работа, даже им се извини

"Сигурност за вашата квота има, няма да загубите работните си места".

Това обеща министърът на икономиката и енергетика в оставка Делян Добрев пред събралите на протест в столицата миньори, енергетици и железничари.

Министърът в оставка, който излезе сред хилядите протестиращи, каза още, че в момента се работи по увеличаване на квотите за миньорите, така че те да могат да работят за износ, а не само за нуждите на българските ТЕЦ-ове.

Изказването на Добрев на няколко пъти беше прекъсвано от мощните освирквания на протестиращите и от искания той да им се извини за предишни негови изказвания.

На призивите им той отговори така: "Не съм казвал, че за мен 500 работни места на миньори нямат значение, това беше интерпретация. Ако с нещо моите думи са прозвучали като обида към вас, аз се извинявам, защото наистина уважавам вашия труд".

Протестиращите миньори приеха извинението със скандирания "Победа", но също така предупредиха Добрев, че ще излязат на нови протести, ако обещанията му не бъдат спазени.

Протестиращите се върнаха пред сградата на ДКЕВР отново с искане да получат писмено решенията на комисията, защото не вярват в обещанията им. Преди това те внесоха протестна декларация с девет искания.

Енергетиците и миньорите излязоха по улиците на София, тъй като се опасяват, че ДКЕВР ще извади топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят средните цени на тока за бита, нещо което вече беше отхвърлено като вариант от енергийния регулатор.