2 000 миньори и енергетици на протест в центъра на София

Животът

05-03-2013, 10:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Те са против изваждането на ТЕЦ-овете от енергийния микс, за да се намалят цените на тока

Стотици миньори, железничари и енергетици от двата големи синдиката се събраха на площад "Ал. Батенберг" в столицата на протест за запазване на работните си места. Малко по-късно протестиращите, които са около 2 000 души, се отправиха на протестен митинг-шествие към сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Шествието тръгна минути след като пред сградата на президентската институция прозвуча националният химн. Протестиращите скандират "Победа", а начело на шествието има черен кръст, на който пише "Въгледобив". Протестиращите, които са от цялата страна, скандират „Мафия”, „Боклуци” и „Искаме хляб и работа” пред сградата на ДКЕВР. По-рано днес те заявиха, че нямат вяра на държавния регулатор и се притесняват, че намаление

Енергетиците и миньорите се опасяват, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще извади топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят средните цени на тока за бита. Напрежението бе провокирано от информацията от последните дни, както и от изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, че "единственият изход е изключването на Бобовдол и Брикел и да бъде намален делът на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Протестиращите ще внесат декларация до институциите, с която посочват девет конкретни искания. Едното от тях е потребителят на енергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство пренос и разпределение. В максимална степен да се ограничи прякото включване в цената за крайния потребител на добавки за зелена и кафява енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата.

Друго тяхно настояване е да се създаде държавен национален фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на "зелената" добавка в цената на потребителя. Те искат и да се намали таксата за пренос и за износ на електрическа енергия от сегашните 17,52 евро на мегаватчас до ниво, гарантиращо конкурентноспособност като държавата намери механизъм за компенсация на НЕК.

Федерациите към КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход от високите цени на тока в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта.

Според тях това е недопустимо посегателство на държавата върху основните трудови права на работещите в секторите. Миньорите, железничарите и енергетиците ще се оправят на митинг пред сградата на ДКЕВР, а по-късно ще тръгнат и на шествие до сградата на енергийното министерство.