Германско вето отлага България за Шенген

Евроминистрите на правосъдието се събират днес в Брюксел

Германия дава индикации, че ще наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенгенската зона, пише ирландското издание "Айриш Таймс".

Европейските министри на правосъдието се събират днес в Брюксел на двудневна среща, която ще бъде председателствана от Алън Шатър.

В дневния ред е приемането в Шенген на България и Румъния, което бе отложено миналата година. Не е ясно как ще протече гласуването, но Германия вече даде индикации, че няма да подкрепи членството на двете страни.

България и Румъния са кандидати за Шенген още от приемането им в ЕС през 2007 г.

Еврокомисията подкрепя опитите им, но срещу членството на двете страни има съпротива от страна на някои държави-членки. През 2011 г. Европарламентът даде принципно зелена светлина на София и Букурещ, но до членство така и не се стигна, защото някои страни, основно Холандия, се обявиха против заради съмненията в корупция.

Сега членството на България и Румъния вероятно отново ще бъде блокирано, като ветото този път ще наложи Германия чрез вътрешния си министър Ханс-Петер Фридрих.

Той обяви, че Берлин ще наложи вето на присъединяването им към Шенгенската зона заради опасения от това, че престъпници от двете страни може да се възползват от системата без гранични проверки.

Шенгенското споразумение позволява свободно придвижване между страните-членки в Европа, като Великобритания и Ирландия също се ползват от това, въпреки че не са част от Шенгенското пространство.

Причините, поради които София и Букурещ и сега няма да бъдат приети в Шенген, са най-вече опасенията, предимно от страна на Великобритания, за наплива на имигранти от двете страни.

Страните-членки на Шенген обаче имат право да наложат временен контрол върху правото на работа на гражданите от външни страни, каквито са България и Румъния, за срок от 7 години. Ирландия вече отмени тези рестрикции, но тези на Лондон изтичат чак в края на 2013 г.

България понастоящем е в политическа криза, избухнала вследствие оставката на правителството миналия месец заради масови протести срещу ниския стандарт на живот, отбелязва в заключение в. "Айриш Таймс".