Правителството крие на каква цена разпродава крупни имоти

Най-доброто от печата

05-03-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„Хемус Ер“ ще получи чрез пряко договаряне собственост върху терен на летище София

Правителството реши да задейства в последния момент имотни сделки за милиони левове. На заседанието миналия петък е било решено да се продадат идеални части от 160 декара, собственост на летище София, на авиокомпанията "Хемус Ер". В решението на правителството не е посочена цена, а само, че ще стане чрез пряко договаряне, обясниха от Министерския съвет. Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница и се намира в местността Летищен комплекс - София. Справка в агенциите за имоти показва, че в момента един квадратен метър в района върви от 150 до 750 евро.

Мотивите на кабинета да тръгне към сделка с "Хемус Ер" е, че компанията притежава вече идеални части от имота. През 2008 г. правителството на трайната коалиция решава да продаде 63 декара на авиопревозвача. Те по-късно са използвани за изграждане на съоръженията на "Луфтханза Техник София" за ремонт на самолетни двигатели и техническа поддръжка. Компанията е собственост на германската "Луфтханза Техник" и българската "Бългериан еъруейз груп". Последната е сред собствениците на "Хемус Ер".

"Интензивното и разкъсано застрояване върху терена, както и изградена транспортна инфраструктура възпрепятстват "Летище София" да изгражда в имота сгради и съоръжения за обслужване на дейността си", са мотивите на кабинета. Според министрите въпреки високата цена на терена от него летището ще продължи да генерира единствено разходи за данъци и поддръжка на инфраструктурата. "Заради това липсва икономическа изгода за запазване на правото на собственост", е другият аргумент на кабинета.

По неофициална информация сделката се е обсъждала преди доста време в министерството на транспорта, но влязла в дневния ред едва на последното заседание. От ведомството на Ивайло Московски вчера не успяха да дадат повече информация относно подготвяната сделка поради ангажименти на юристката на министерството.

 

придобивка --

 

След като предизвикаха немалко катастрофи по пътищата на страната, гардовете на Националната служба за охрана вече ще има къде да тренират как да шофират правилно. Държавните гардове са получили на последното заседание на кабинета летището в Доброславци, което ще използват за полигон. Заедно с това са получили над 40 сгради и хангари за изтребители. Това ще е поредното превъплъщение за военния имот. Той беше в центъра на скандала с намеренията да се прави българска писта за Формула 1, в който бяха замесени бившият вътрешен министър Румен Петков и федерацията по мотоциклетизъм.