ВАС отсече: Таксите за лични документи са незаконни

Общество

04-03-2013, 18:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

МВР ще трябва да подготвя нов проект и да въведе нови такси

Таксите, които МВР събира от гражданите при издаване на лични документи, са незаконосъобразни, реши тричленен състав на Върховния административен съд.

Става дума за таксите, събирани за издаване на лични карти, на международни паспорти и на шофьорски книжки. Както е известно те бяха увеличени през 2010 година с промени в Тарифа 4 за таксите, които се събрат в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Според решението на ВАС обаче, при промяната на таксите от вътрешното министерство не са публикували на сайта си проекта на подзаконовия нормативния акт и мотивите към него, каквото е изискването на Закона за нормативните актове(ЗНА). Не е имало и 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

"По делото не се представиха доказателства това изискване на закона да е изпълнено от съставителя на подзаконовия нормативен акт. Постъпилите становища по проекта от различните министерства – на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на външните работи, на правосъдието, и др. не доказват изпълнението на посочения текст", се казва в решението на съдиите Ваня Пунева, Галина Христова и Светлана Борисова, цитирано от БГНЕС.

Магистратите приемат, че неспазването на точно тази законова норма представлява допуснато съществено нарушение на административно-производствените правила по издаването на подзаконовия нормативен акт.

Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС. Ако и той се произнесе по същия начин, ще се наложи МВР да подготви нов проект, спазвайки изискванията за публичност, и да въведе нови такси за лични документи.