Евтин ток ще има, макар и да са "изпушили" в ДКЕВР

Все още нямало яснота дали през юли токът няма да поскъпне пак

Предложените намаления на цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 5 март, няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап.

Дори не може да се коментира режим на тока. Това стана ясно на брифинг след обществено обсъждане на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на измененията на цените на електроенергията.

Лили Младенова, директор на Дирекция "Цени и пазари" в комисията, посочи, че за сега електроразпределителните дружествата в страната и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления.

"Рано е да се правят прогнози обаче", предупреди експертът и заяви, че е "твърде рано да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава".

По думите на председателя в оставка на ДКЕВР Юлиана Иванова – притеснителното е това, че в предвид топлото време, се изключват топлоцентралите.

"Ясно е, че има неща, които трябва да бъдат променени, но те тепърва трябва да бъдат разглеждани. Това е за момента", подчерта Иванова.

По отношение на готвената стачка на миньорите пред сградата на регулатора, шефката на ДКЕВР посочи, че е била учудена, когато е разбрала, че миньори ще стачкуват точно пред държавната комисия.

Според Иванова - миньорите нямат основание за протест срещу регулатора.

"Комисията не е подложена на натиск", категорично заяви тя и допълни, че последните седмици ДКЕВР работи с "пълна пара" и хората в нея направо "изпушват".