Бунтари в битка за депутати

Най-доброто от печата

03-03-2013, 08:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разделят се на експертни групи, скачат срещу партийните пари

Да паднат бариерите пред обикновените граждани за влизане в парламента. Президентът да не разпуска Народното събрание, докато то не приеме исканите от улицата промени в изборния кодекс. Това ще скандират днес протестиращите в цялата страна наред с искането за по-осезаемо сваляне на цената на тока и парното.

Хората ще излязат точно в 11 ч по площадите в над 20 града. Поне 30 хиляди души се очакват на шествието в София. Към тях ще се присъединят, извозени с рейсове и стотици бунтари от страната.
"Настояваме 41-вото Народно събрание да работи до приемане на промените в изборния кодекс, искаме да се преработи цялата част, свързана с парламентарните избори", заяви флейтистът Кристиян Коев, едно от лицата на протеста в София и член на сдружението НАС - Свободен избор.

Сдружението организира вчера в столицата за втори път кръгла маса. На нея този път не присъства режисьорът Андрей Слабаков. В дебатите не се включиха и бунтарите, поканени от президента. Петима от тях дойдоха в началото на форума, но след десетина минути напуснаха. "Нашето място е на площадите", каза Ангел Славчев. И обясни, че на кръглата маса е видял хора, свързани с партии, и затова напуска.
Останалите участници обаче се обединиха около същите искания, които в петък лицата на протеста представиха пред президента. В изборния кодекс да се позволи национални инициативни комитети да издигат за депутати обикновени граждани, а не само партии да имат право на това, е едно от исканията на протестиращите. Другото е вече познато - въвеждане на мажоритарен и пропорционален вот.
Всички бариери като подписи и депозити за участие в изборите трябва да паднат, обединиха се хората от кръглата маса. Исканите в момента 7000 подписа за регистрацията на политическите партии, за да участват в изборите, са непосилни за гражданските сдружения и трябва да паднат до 1000. Те се обявиха и срещу десетте хиляди лева, които сега партиите трябва да депозират в БНБ. "Не трябва да караме хората да търсят тези пари, защото така стават зависими", обявиха участници. Някои от тях поискаха да се задейства член 64 от конституцията. Според него при война или други извънредни ситуации пълномощията на Народното събрание може да се продължат, докато не отпаднат обстоятелствата, довели до извънредни ситуации. Положението сега било точно такова и президентът не трябвало да разпуска парламента, докато не се промени изборният кодекс. Това предложение обаче не се прие от всички, защото е равносилно на въвеждане на извънредно положение и е много опасно, отсякоха юристи.
Кръглите маси, организирани от НАС - Свободен избор, ще продължат. Предвижда се обаче да се дебатира в работни групи, които с участието на експерти да предложат конкретни решения за различните проблеми на протестиращите.