"Бъдеще без монополи" обединява недоволните във фейса

Мисия Бургас

01-03-2013, 20:15

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи: В неделя ще сме 1 милион!

Протестиращите се заканиха, че ако няма резултати по исканията им ще поискат и оставката на президента Росен Плевнелиев

Нова група в социалната мрежа ще обедини протестиращите от Бургаско стана ясно днес. В "Бъдеще без монополи" във Facebook всеки може се изкаже или да даде предложение или  идея, обясниха на поредния протест в центъра на града днес.

Около 60 души се събраха на обичайното място до НХК, за да изразят гражданското си недоволство от политическата система и икономическата ситуация в страната. Присъстващите изказаха възмущението си от президента Росен Плевнелиев, който според тях ги е предал и се заканиха, че ако държавният глава продължава да отбягва диалог и ако не  помогне исканията им да бъдат изпълнени ще поискат и неговата оставка.

"Президентът продължава да не преговаря с гражданите. Затова, ако трябва, ще поискаме и неговата оставка. Всички видяхме какво се случи на срещата днес, за втори път той ни предаде. Ние имаме искания и искаме резултати по тези искания, не искаме поредната замяна, да ни вкарат в поредната система, няма да стане. Ако няма резултати по тези искания да си заминава и той", казаха организаторите на  протеста.

На срещата стана ясно, че до момента повече от 90 града са се вдигнали на бунт срещу политическата система, високите цени на тока и господството на монополите.

Нека не се въртим само край цените на тока. Доходите на българина са ниски и трябва да се работи за повишаването им, да се работи и върху повишаването на заетостта. Има нужда и от реформа във формирането на пенсиите, призоваха още на протеста днес.

"Ние по същество искаме нов обществен договор, като принцип той е над Конституцията. Преди Конституцията е моралът, общественият договор и разбирането на гражданите какво представлява да живеят в общество. Всички хора са равни. Това, което искаме ние да кажем на политиците е, че политическите партии не могат повече да функционират по същия начин. Левите партии трябва да са леви, десните-десни, а не както сега да няма значение коя избираш", каза юрист, взел думата и прогнозира, че ситуацията в момента е сценарий, удобен за властимащите, които се надяват, че хората ще се успокоят и напрежението ще спадне след като се сформира служебно правителство и се разпусне Народното събрание. Събралото се множество веднага започна да скандира "хищници" и да освиркват управляващите.

Утре традиционно в 18 часа хората отново ще се съберат, за да обсъдят идеите и исканията си.