ГЕРБ прокарва скандални законови промени в последния момент

Най-доброто от печата

01-03-2013, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В кризисната си програма управляващите намериха време за хазарта и изкуствените острови в морето

Макар да твърди, че ще се занимава само с консенсусни и спешни закони, парламентът се зае да прокарва скандални законови поправки в последния момент. Под благовиден предлог да спасят дюните депутатите пришпориха вчера закона за черноморското крайбрежие, за който няма никакъв консенсус между власт и природозащитници. Върху дюните и сега има пълна забрана за строителство по силата на същия закон, но вместо да доизкусурят текстовете, депутатите допуснаха изграждането на национални обекти и съоръжения на техническата инфраструктура. Оправданието за този текст е, че пълната забрана може да спре обекти като Южен поток. Върху дюни ще могат да се строят още обекти, свързани със сигурността на страната.

Покрай "приоритетните" дюни се уреди и отколешната болка на черноморските кметове и предприемачи по презастроеното ни крайбрежие да може да се правят изкуствени острови. "С тези предложения се дава възможност там, където не достига рекреационен капацитет на съществуващите морски плажове или няма такива, да може да се създават морски плажове или да се разширяват съществуващи, в т.ч. чрез отвоюване на територия от морето", пише в мотивите на закона.

Лобирането на черноморските общини надви дори регионалния министър Лиляна Павлова и приетият вчера закон така и не сбъдва мечтата й да се забрани изцяло строителството в 100-метровата зона край брега. Вместо това депутатите намалиха малко изискванията към параметрите на постройките, но дадоха 2 години гратисен период до влизането на новите ограничения в сила.

Спорни са и поправките в закона за хазарта, гласувани на първо четене като преходна разпоредба в изменения към закона за данъка върху добавената стойност. Промените предвиждат от закона да отпаднат специалните условия към чуждестранни лица, които искат да организират хазартни дейности у нас. В момента законът изисква те да участват в хазартни фирми само ако организират хазартни игри в хотелско казино и хотелът е собственост на съответното дружество, или да са инвестирали в друга дейност на територията на България минимум 10 млн. евро и да са осигурили поне 500 работни места. Ограниченията в момента не важат само за чуждестранни лица от ЕС, а според новите поправки ще отпаднат напълно. В мотивите за отмяната им се изтъква, че тези ограничения на практика правят невъзможен легалния онлайн хазарт. Изпълнението на изискванията било невъзможно и от страна на производители и разпространители на игрално оборудване, за които също бе въведен лицензионен режим. Не е ясно защо текстовете не се прецизират, а направо отпадат за всички видове хазартни дейности. 

НА ОПАШКАТА
Поредна безпринципна отсрочка за въвеждането на касови апарати е на път да получат превозвачите на автобуси с междуградски маршрути. Под натиска от страна на бранша, който от няколко дни шумно плаши с национален протест, властта склони да разгледа идеята им. "Най-вероятно отлагането ще влезе в преходни и заключителни разпоредби. Ще се опитаме да го вкараме в един от проектите, който ще се гледа другата седмица, но искам да се запозная с писмото и тогава мога да го коментирам", заяви вчера пред "Фокус" Иван Вълков, председател на парламентарната транспортна комисия. Въвеждането на касови апарати в автобусите се отлага за втори път. Издаването на касови бележки трябваше да влече в сила от 3 януари, но срокът бе удължен до 31 март. Превозвачите твърдят, че касовите апаратите са скъпи и на пазара се предлагат едва 3000 устройства, а автобусите в бранша са около 15 000.