Къде е Маги?

Общество

01-03-2013, 09:00

Снимка:

Цветан Томчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лицето на промяната от 90-те гони мечтите си в Кувейт

Тя е едно от лицата на промяната. Снимката на 13-годишната Магдалена Петкова разтърси България на 7 юни 1990 г. И стана символ на надеждата на хиляди българи за промяна по време на големия митинг на СДС.

Къде е Маги сега обаче? Отдавна е напуснала България. И е избрала да сбъдне мечтите си в Кувейт. Работи в офиса на логистичната компания "Арамекс", в една от най-богатите на петрол страни в света.

Преди няколко дни фотото на порасналото момиче обиколи социалните мрежи. И всички с носталгия си спомниха за отминалите дни на надежда. Устните й са сини, очите насълзени. А на дясната буза е изписано наобратно СДС. С електриково сини сенки. Погледът й е вперен напред, в бъдещето.

Всъщност снимката на Маги е направена от фотографа Цветан Томчев. Дори през 1991 г. той участва с кадъра си във фотоизложба и печели 3-о място.

Какво става с момичето, което въплъти хиляди надежди? "Стандарт" успя да я открие в Кувейт. Маги си спомня, че отива на митинга със своя приятелка, тогава учи в немската гимназия "Константин Гълъбов". Облечена е както подобава - в синьо яке.

Не помни какво е излъгала майка си, за да се измъкне от вкъщи към Орлов мост. "Чудя се с какъв акъл ме е пуснала", казва сега Магдалена.

Помни обаче емоцията на голямото човешко множество, което със сигурност наброява над 100 000 души. Три дни след историческата снимка - СДС губи изборите, а по-късно Андрей Луканов става премиер.

Надеждата на сините митинги за по-добър живот, за отмятането на комунистическото бреме сякаш умира бързо.

"Много е тъжно, че след 23 години отново сме на улицата, най-бедни в Европа", казва Магдалена.

Личната й съдба също е олицетворение на разбитите надежди. Тя не намира реализация в България, макар да завършва икономика в УНСС. От фирма на фирма и през 2004 г. попада на обява, че "Кувейт еъруейз" търси стюардеси и заминава за Близкия изток.

"Добре, че стана така, защото иначе нямаше да видя толкова много врати, които се отвориха впоследствие. Аз съм много позитивен човек, и в най-лошата ситуация откривам нещо положително", казва Магдалена.

3 години по-късно започва работа в компанията за логистика "Арамекс" и сега е шеф на екип "Обслужване на клиенти". Жени се късно. Радва се на сина си, който е на година и половина.

"Той много харесва България. Дори искахме да си купим къща тук. Но аз съм тази, която спира нещата, защото не смятам, че е дошло времето", разказва жената, която е вече на 35 години.

Старателно бяга от всякакви политически паралели. 

"България ми е мила и драга на сърцето с природата, с културата. Политиката е последното нещо, което ме е интересувало у нас", разказва Магдалена.

"Искам сегашните протестиращи да са твърдоглави като мен, това винаги ми е носило позитиви. Като се хванат за нещо, да не го пускат докрай, само така могат да се сбъднат мечтите", споделя лицето на протестите от далечната вече 1990 година.