Лекарите протестират, пироговци – не

Медиците се събират пред сградата на НЗОК

Медиците излизат днес на протест пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) срещу административния, нормативния и финансов хаос в болничната и доболничната помощ, а и заради новата методика за финансиране на Касата.

Българският лекарски съюз продължава да настоява за оставката на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков.

"НЗОК е най-стабилният монопол в страната, няма ли договор с нея здравната система спира да работи. Ако някога излезе цялата истина за Пламен Цеков, той ще е вторият човек в българската история, заслужил титлата "българоубиец", обяви преди ден шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Сред исканията на лекарите са: да се приемат договорените между БЛС и НЗОК обеми и цени за 2013 г., отразени в подписания между двете страни протокол; Народното събрание да освободи д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за НРД 2013.

Да се отменят правилата за определяне на годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ за 2013 г.

Междувременно от "Пирогов" заявиха, че няма да участват в протеста, защото готвят свой.