Модерното секцио

Най-доброто от печата

28-02-2013, 06:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тенденцията е опасна за младите майки, твърдят лекари

През последните няколко години у нас се забелязва една особена мода при ражданията – интелигентните и стабилни финансово дами предпочитат да раждат чрез секцио. Според данни на Министерството на здравеопазването през миналата 2012 година у нас чрез цезарово сечение са се родили 22 664 бебета. Тази цифра представлява близо 35% от всички 63 312 малчугани, проплакали миналата година. С други думи ­ всяка трета българка се отказва от раждането по естествен път и предпочита детето є да се извади с операция.

 

Каква обаче е причината тази опасна тенденция да се „прикрива” от лекарското съсловие и никой да не се възпротиви срещу новата мода? В цифрово изражение ситуацията изглежда така – всяко раждане у нас по закон е безплатно. Независимо дали майката е здравноосигурена или не, държавата плаща от хазната си грижите за нея и престоя є в болничното заведение по време на раждането. Според тарифите на НЗОК обаче за естествено раждане болницата получава

 

500 лева по клинична пътека, а за раждане чрез секцио – 800 лв. Така лечебните заведения все по-често са склонни да прибягват до хирургическа намеса при ваденето на бебето, за да си закърпят бюджетите.

 

Друг фактор са и самите родилки, които изпитват страх от естественото раждане. Всяка втора средностатистическа българка посещава платени консултации по време на своята бременност, въпреки че по закон прегледите є се осигуряват от здравната каса безплатно. Освен че всеки път бъдещата родилка заделя между 20 и 50 лева за консултации, още в началото на бременността тя е предупредена от своя лекар, че има право да го избере като водещ раждането. За услугата родителите плащат такса „избор на екип”. Пред „Монитор” от здравното министерство обясниха, че не се води статистика колко от жените у нас, платили такса „избор на екип”, са родили чрез секцио. Според коментари на самите майки в различни интернет форуми обаче почти всяка дама, която е избрала да ражда при определен лекар, е предпочела и да роди чрез секцио.

 

Така само през последните години у нас се отбелязва значителен ръст спрямо процента раждания с цезарово сечение през 2007 г., за която са публикувани данни за България от Световната здравна организация. Тогава процентът на ражданията с цезарово сечение е бил 26,8%.

 

За да се спре тревожната тенденция лекарите миналата година предложиха цезаровото сечение да се забрани като избор "по желание " на родилката. Според бившия национален консултант по акушеро-гинекология проф. Иван Козовски секциото трябва да се извършва само по преценка на лекаря, когато има опасност за родилката и плода, в противен случай има опасност интервенцията да доведе до смърт на майката и бебето.

 

Една от 4-5 бременни ражда със секцио, макар че не във всички случаи има показания за това, съобщи и д-р Любомир Дамянов, шеф на Асоциацията на акушер-гинеколозите у нас. Той предлага за раждане с цезарово сечение по желание да се въведе плащане от 5000 лв., което щяло да откаже много жени от ненужната интервенция. Все пак не бивало да се стига до пълна забрана за подобна операция при изразено желание от страна на родилката. По думите му обаче никой лекар не би се съгласил да извърши оперативна интервенция, ако това носи неоправдан риск.

 

Според лекарите обаче раждането със секцио трябва да бъде правено с информираното съгласие на родилката, като в случай, че има неоправдан риск за живота на жената и не е наложителен от медицинска гледна точка, този метод трябва да се избягва. Биологичната майчина смъртност у нас е сравнително ниска – 6 на 100 хиляди, обобщи д-р Дамянов. Специалистите съветват българките да се интересуват в по-голяма степен дали бременността им има патология или някакви особености, които могат да възпрепятстват естественото раждане. Обикновено жени с диабет раждат по-едри бебета и при тях е наложително секцио, както и при жени с т. нар. андроиден таз. Лекарите трябва да информират детайлно пациентката за възможните начини на раждане и за потенциалните опасности, които крие секциото, което е инвазия в коремната кухина и носи всички рискове на една коремна операция, посочиха от асоциацията. При естественото раждане, което е най-добрият вариант, жените се безпокоят от болката. Според изследване по 10-степенна скала на болка, родилната е най-силна. Има обаче стандарти за обезболяване, като „златният“ е епидуралната анестезия. Акушер-гинеколозите смятат, че Цезаровото сечение води до немалко усложнения – предимно тромбози и инфекции, но не създава риск за развитието на детето.

 

Няма никакви доказателства, че новородените със секцио (когато не са близнаци и бебето е в главично прилежание) са в по-добро състояние от новородените при нормално протекло раждане. Дори обратното – проучвания показват по-голяма заболеваемост при децата, родени с планови операции, особено ако са направени по-рано от термина им, т.е. преди 39-ата гестационна седмица. Има множество състояния, при които още към края на бременността може да се предполага, че раждането по естествен път би било трудно и рисковано.  Бившият здравен министър Стефан Константинов обясни преди време, че друг проблем е насърчаването от страна на лекарите майката да избере секцио още в първите месеци на бременността.

 

„Винаги съм се учудвал на случаите, при които колеги още в първите месеци на бременността са препоръчвали раждането да стане със секцио. Бившият министър развенчава и друг мит – ражданията чрез секцио елиминират болката.

 

„Плановото цезарово сечение естествено елиминира цялата болка, съпътстваща контракциите и напъните. За сметка на това е свързано с болка в следоперативния период и значително по-бавно възстановяване. Жени, родили нормално дори без епидурална анестезия, при които впоследствие поради някаква причина се е наложило оперативно раждане, споделят, че раждането със секцио няма предимства по отношение на болката и биха предпочели нормалното раждане.