Най-опасно е монополите да си уредят премиер!

Най-доброто от печата

28-02-2013, 05:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако сега излъжем хората, минираме властта след изборите

- Г-н Костов, как ще завърши войната между улицата и политиците и има ли вариант, който да свали напрежението?
- Как се излиза от кризата? С ясен отговор на това, което изкара хората на улиците. Българите поискаха ниски цени на тока и антимонополна политика. Какво получиха обаче? Нищо. Бойко Борисов изпълни това, което БСП и ДПС пожелаха - предсрочни избори и капитулация пред монополите. Хората пожелаха едно, получиха от политиците съвсем различно нещо. Излиза, че политиците могат да удовлетворяват само собствения си нагон към властта. И не са в състояние да изработят национален консенсус за антимонополна политика. А кризата е опасна и носи рискове. Тя има свойството да предизвика много заплахи в различни сфери в икономиката, неплащане на сметки, сриване на потреблението, фалити на фирми, изчезване на част от икономиката в сивия сектор... Това се случва в България винаги при политически кризи. И резултатът е несъбиране на приходи в бюджета. Следва автоматично дефицит и невъзможност да се покриват всички разходи.

- Какво предлагате тогава?
- Да се започне задължително със съставяне на програмно правителство. То заедно с работещ парламент за около месец да приеме и да започне да реализира антимонополна политика. В контролните и регулаторни органи да влязат хора от гражданското общество, които идват с ясната заръка да водят антимонополна политика. Това е истинското решение. Всичко останало може да се превърне в мина със закъснител под стола на президента.

- Защо партиите така панически отказват властта, връщайки мандата, предложен им от президента? Как ще коментирате упреците към Бойко Борисов, че се е опитал да прехвърли горещия картоф на БСП и ДПС?
- Това е обикновена глупост, извинете. ГЕРБ не биваше да става от стола на властта! ГЕРБ не може да отхвърли от себе си всички ангажименти. Чувам журналисти да казват, че нашето предложение за програмно правителство било капан за ГЕРБ. Какъв капан, те са в капана на властта. Да си на власт е отговорност.

- Може ли да се избяга от тази отговорност?
- Казвате - опитва се да хвърли горещия картоф. Ама той е в него. И се опитва да го прехвърли на БСП и ДПС. Що не го даде на нас? Да им го върнем на ГЕРБ. Да върнем мандата на президента и да ги поканим да направят правителство. И да реализираме тази кратка програма. Така хората ще видят осъществени основните си искания - да участват в контролните органи, които защитават интересите им като потребители. Как сега хората получават отговор на въпроса за ниските цени на тока? Борисов казва, че ще намали с 8% тока, ами тогава защо бяга? Не може да го намали без работещ парламент! Без зконодателни промени не може да има нова цена. Трябва да се промени начинът на образуване на цената. А това може да доведе до фалит други производители на електроенергия. Кой ще го направи това? Тези, които са отхвърлили всяка отговорност и са в оставка?

- Какво конкретно може да се направи за намаляване цената на тока?
- Трябва да се смени методиката за образуване на цената. Да не се признават кражбите. Те трябва да влязат в печалбите на ЕРП-тата, а не в сметките на хората. Собствениците са длъжни да блокират кражбите, това не могат да направят потребителите.

- Чуват се мнения, че протестите са с прекалено хаотични искания?
- Всеки протест е такъв. И този, който свали Луканов, и Виденов. В тях има всякакви гласове. Ако си истински политик, а не човек, който иска да прави шоу, разчиташ какви са истинската причини за тях. Това е прочетено добре от ДАНС. Те казват много ясно каква е причината. Ами да прочетат какво им казва ДАНС. Тя е дешифрирала. И казва кои са следващите най-големи рискове.

- Кои са?
- Е, не мога да говоря за всичко, което съм чул на Консултативния съвет.

- Бихте ли взели в листите си хора от протестиращите?
- Да, стига да имаме еднакви възгледи. Част от исканията на протеста напълно съвпадат с нашите основни политики от години - антимонополния курс на поведение, желанието да се свалят цените на тока и горивата. Ние водим тази битка и срещу "Лукойл" например от миналата година. Има неща обаче, срещу които ние твърдо заставаме - исканията за национализация и атаките срещу многопартийната демокрация. Това ще доведе до режима на Кремъл. Трети вид искания ще станат, но през промяна в конституцията.

- Постоянно всички ви критикуват. Склонен ли сте да им давате съвети - все пак два пъти сте вадили България от кризата?
- Два пъти съм намирал правилните решения - един път като финансов министър, втори - като премиер. Имам много сериозен опит. Но не бягам от диалог. Какво е политическата криза: институциите са блокирани, не могат да вземат решения. Аз съм отговорен и не мога да наливам масло в огъня. Това може да направи само някакъв кръгъл негодник.

- Очаквате ли протестите да се преместят пред Президенството, след като няма да се спази искането на улицата парламентът да не спира работа?
- Като нищо.

- Какво е първото нещо, което направихте, когато влязохте в кабинета си на премиер по време на кризата? Скубахте ли си косата - леле, какво наследство, примерно?
- Не. Нито като финансов министър, нито като премиер. Винаги съм знаел какво да правя. Служебният премиер първо трябва да установи контакти с всички ключови работещи органи. А това са, колкото и неприятно да звучи на протестиращите, лидерите на партии, ръководството на БНБ, службите за сигурност и т.н. Да може да вдигне телефона, дори и отатъка да не желаят да му го вдигат. Задължително е да има диалог. Не може да стане служебен премиер човек, който ще бъде атакуван от БСП и ДПС като представител на монополите. Защото се чуха такива лозунги, че Плевнелиев ще назначи човек на Цветелина Бориславова например.

- Можем ли да повлечем с нестабилността си Унгария и Румъния?
- Възможно е, ако не се справим всички. Ако президентът и служебното правителство не овладеят политическата криза, ако хората не се ориентират и изберат управление, което не гарантира антимонополна политика, те ще ги свалят след няколко месеца и ще влезем в период на трайна нестабилност.

- След като толкова съвестно затягахме колана не трябва ли сега да търсим компенсации от Евросъюза?
- Не. Освен това ние не можем да разклатим ЕС, но той може да ни изхвърли. И да ни санкционира много тежко, както направи това с Австрия, която избра един националист за лидер.

- Следващият парламент ще направи ли стабилно правителство?
- След всички тези емоции и приказки и на хората от улицата, и от медиите, и от политическите наблюдатели е възможно сутринта след изборите хората да се събудят с тежък махмурлук.

- Дъщерите ви как коментират ситуацията?
- Политизираха се. Искат да помагат, иначе си стояха настрана... Каква беше тази реплика на Борисов - ще ви дам 20 депутати?! Какви 20 депутати, нали може да извади страната от кризата? Ако не си правителство на монополите, поемай отговорността. Ама как да стане това - точно срещу "Газпром" и "Лукойл". Нали трябва да ги назове - нали ще му се обади Меркел и ще омекне.

- Премиерът в оставка е в болница с високо кръвно. Идва ли ви да вдигнете телефона и да му кажете нещо?
- Имам желание да отида да му занеса ябълки. Но не знам дали ще ме приеме и как ще го използва после. Все пак ние сме хора. Хора ли сме?

- Да.
- Ами като сме хора, да си помагаме.