Готви се преселение на магистратите

Най-доброто от печата

28-02-2013, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В натоварените съдилища и прокуратури ще бъдат преместени по-слабо заети юристи

Висшият съдебен съвет (ВСС) готви преселение на магистратите. В натоварените съдилища и прокуратури ще бъдат преместени по-слабо заети юристи.

Първи по този път ще минат административните съдилища, които се произнасят по актовете на властта. Целта е да бъдат подсилени с кадри София, Пловдив и Бургас.
Комисията по атестирането на ВСС е поискала от шефовете на административни съдилища да направят списък с магистратите, които искат да бъдат преместени в трите града. Никой съдия или прокурор не може да бъде принуден да се прехвърли. Нужно е и съгласието на шефовете им.

Комисията на ВСС по натовареността предлага административният съд в Бургас да се подсили с двама магистрати от Русе и Габрово. Новият щат в София може да дойде от Перник и военното обвинение във Варна.

Преселението ще продължи с районните и окръжните съдилища и прокуратури. Има идея най-натовареният в държавата Софийски районен съд да получи 10 нови магистрати, като за целта ще се реже щат от Кърджали, Враца, Монтана, Перник, Разград, Смолян и Добрич.

Пловдивските съдилища ще се захранят с кадри за сметка на Каварна, Девня, Кърджали и Ямбол.

ВСС тепърва ще решава дали преселението ще се случи по този начин.