Църквата, семейството и училището – трите стълба на държавността

Президентът Плевнелиев се срещна с патриарх Неофит

Църквата, семейството и училището са трите стълба, върху които се крепи държавността и от тях зависи благополучието на народите, заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Ще дам всичко от себе си, за да бъде чут гласът на хората, да бъде гражданската енергия градивна, а не деструктивна", увери президентът патриарх Неофит, с когото обмениха мнения по социалната и икономическата ситуация в страната.

"Сегашната криза е нещо, което се е случвало преди и ще се случва и занапред, това е демократичен процес и от нас зависи да преодолеем ситуацията по достоен начин", каза президентът Плевнелиев. По думите му в условията на криза малко са институциите, които могат да работят със силна легитимност и се ползват с голямо доверие.

"Най-висшата от тях е църквата", подчерта държавният глава. Президентът се обяви за добра комуникация по проблемите на църквата и на държавата и за откритост към хората, които да се обърнат отново към църквата и духовността.

"Ще дадем колкото сили имаме и всичко от себе си да бъдем добри пастири, защото добрият пастир залага душата си за тези, които искат да бъдат пример за изпълнен дълг и за достойно служение", каза Негово Светейшество патриарх Неофит по време на срещата. Главата на Българската православна църква увери, че тя ще работи за това всеки българин да е спокоен, че в духовно отношение има кой да се грижи за него.

"Стараем се, когато общуваме и обмисляме въпросите, които се поставят, да бъдем трезви и единомислени", посочи българският патриарх.

Ръководството на Българската православна църква отново потърси подкрепата на президентската институция за въвеждане на вероучение в българските училища. Според Ловчанския митрополит Гавриил около 30 на сто от българите имат желание да изучават вероучение, но такава възможност имат по-малко от 1 процент от българските граждани.

Президентът Плевнелиев призова Светия синод да предлага разумни и изпълними решения на проблемите, които се отнасят до църковните дела и до проблемите на българското общество и пожела на патриарх Неофит и на ръководството на църквата здраве, сили и мъдрост.